Nylig ble det gjennomført helelektrisk grunnundersøkelser i Kristiansand. Foto: Multiconsult
Nylig ble det gjennomført helelektrisk grunnundersøkelser i Kristiansand. Foto: Multiconsult

Multiconsult med helelelektrisk grunnundersøkelse i Kristiansand

Multiconsult gjennomførte nylig grunnundersøkelser på et prosjekt i Kristiansand med en borerigg med elektrisk batteri som kraftkilde.

- Så vidt vi kjenner til er det første gang i verden at en geoteknisk borerigg bruker batteri som energikilde. Vi er veldig fornøyd med nå å være i gang med helelektriske grunnundersøkelser som er utslippsfrie og fører til mye mindre støy for nærmiljøet, sier Vidar Baafjord, seksjonsleder for grunnundersøkelser i Multiconsult i en pressemelding.

En ny barnehage på Øvre Slettheia i Kristiansand skal være en utslippsfri byggeplass og det er i forbindelse med dette prosjektet de helektriske geo- og miljøtekniske grunnundersøkelsene ble gjennomført. Multiconsults hybridrigg, GM 100 GT Hybrid, kan kobles direkte på byggestrøm eller elektrisk batteri, og kan også bruke kjøres på biobasert drivstoff. Boreriggen er dermed tilnærmet utslippsfri i drift, melder Multiconsult.

- Vi ønsker å være med på å utvikle hele næringen, og i dette tilfellet geotekniske undersøkelser, i en mer bærekraftig retning. Nå har vi testet ut løsningen med å utføre geotekniske undersøkelser med borerigg drevet av batteri, og det gjør det enda enklere å tilby denne løsningen til alle andre som vil gjennomføre slike undersøkelser på den mest miljøvennlige måten, sier Ole Aabel Tryggestad, avdelingsleder for geo datafangst i Multiconsult i meldingen.

Boreriggen er levert av det finske selskapet Geomachine OY, via servicepartner PTO Teknikk AS. Leverandør av batteri er Eviny.