Foto: MoelvenFoto: MoelvenFoto: Moelven

Mjøstårnet blir enda høyere

Verdens høyeste trehus blir 85,4 meter høyt. Det ble klart da den siste bjelken ble heist på bygget i Brumunddal tirsdag formiddag. Dermed ble Mjøstårnet over fire meter høyere enn først planlagt.

- Når vi først skal bygge verdens høyeste trehus i Brumunddal. Hvorfor ikke gjøre det så høyt som mulig? Det var budskapet fra den visjonære byggherren Arthur Buchardt i AB Invest til Moelven. Da var byggearbeidet på det 18 etasjers høye Mjøstårnet i Ringsaker kommune godt i gang, med mål om å bli 81 meter.

- Vi liker jo en utfordring, og sammen med totalentreprenør HENT og ingeniørene i Sweco startet vi på oppgaven med å finne ut hvordan vi skulle få dette til, forteller Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre.

Rundere i kantene
Løsningen var å la toppkonstruksjonen med pergolabjelker strekke seg 4,4 meter høyere, slik at totalhøyden på bygget ble 85,4 meter. For å få til dette måtte pergolabjelkene på toppen være avrundet for å redusere vindbelastningen. I utgangspunktet var disse tenkt å være rektangulære.

- Vindkreftene på toppen av bygget blir holdt i sjakk av fundamentet på bygget, og disse må jo stemme overens. Ved å runde av kantene på bjelkene fikk vi strekt konstruksjonen til 85,4 meter. Prinsippet er kjent fra flaggstenger, de er jo avrundet for å redusere vindkreftene, forklarer Abrahamsen, og roser samarbeidet med Sweco, Aanesland Fabrikker A/S og totalentreprenøren HENT.

- En verdensrekord blir sjelden til uten et stort team. Det er stas å sette en så solid rekord, sier prosjektleder Erik Tveit i HENT.

Inspirert av Parisavtalen
Ideen til Mjøstårnet kom fra byggherre Arthur Buchardt. Han fikk ideen til bygget da norske politikere oppfordret til å tenke mer på temaene klima, kortreist og bærekraft. Buchardt ble direkte inspirert av Parisavtalen og forpliktelsene om å redusere Co2-utslippene.

- Den utfordringen tok jeg bokstavelig, og uten å spørre politikerne gjorde jeg noe med det. Å bygge med tre er å bidra til en bedre verden å puste i. Poenget med Mjøstårnet er også å vise hva treindustrien i Ringsaker har av kompetanse og produkter. Dette er et levende eksempel på hva som er mulig, hva vi har, og hva vi kan i Ringsaker, sier Buchardt.

Mjøstårnet blir åpnet i mars 2019. De 18 etasjene vil inneholde kontorlokaler, hotell, restaurant, leiligheter og et badeanlegg