Miljøaktivister tapper SUV-er for luft

En miljøgruppe som aksjonerer ved å tappe luft ut av bildekk, har gått til verks mot en rekke SUV-er i Oslo.

Gruppen, som går under navnet Tyre Extinguishers, sier til Aftenposten at de ser på det å kjøre SUV i byen som unødvendige luksusutslipp.

– Det er ikke deg, det er bilen din, skriver gruppen i en lapp som legges igjen på bilene som blir utsatt for aksjonene deres. De to siste ukene gjelder det 69 biler på Frogner og i Ullevål Hageby.

Aksjonene er rettet mot bensin- og dieselbiler.

– Vi aksepterer simpelthen ikke at de mest velstående kjører formålsløst rundt i ekstremt forurensende SUV-er i en klimakrise og en energikrise. Nesten ingen har bruk for en SUV i Oslo: det er utelukkende et statussymbol, og helt frakoblet virkelige behov, skriver en anonym person som i en epost til avisen oppgir å være talsperson for gruppen.

– Svært få, om noen, trenger en fire tonns utslippsbombe for å komme seg rundt, sier talspersonen og legger til at de «utelukkende rammer store SUV-er på beste vestkant».

Vedkommende sier videre at det planlegges flere aksjoner.

Gruppen har ingen formell struktur, men talsperson Marion Walker – som i mai varslet at gruppen snart ville komme til Norge – har sagt at de ikke vil gi seg før det blir umulig å eie en stor, forurensende SUV i verdens urbane områder.