Saggrenda bru er en del av kontrakten til arbeidsfellesskapet Metrostav, NRC, Bertelsen & Garpestad på E134 Trollerudmoen – Saggrenda. Foto: Ådne Homleid

Metrostav slår tilbake - mener Vegvesenet har feilkommunisert om «lønnskluss»

Vegvesenet har varslet tilbakehold av 3,4 millioner kroner på grunn av det de har beskrevet som «lønnskluss». Metrostav mener kommunikasjonen har vært misvisende og feilaktig.

- Metrostav forsøker alltid å sikre at gjennomføringen av våre forpliktelser overholder krav som følger av lov og avtale. Dermed ser vi oss nødt å svare på den publiserte artikkelen, som vi finner feilaktig og misvisende, skriver Metrostav i en pressemelding der de viser til en artikkel Statens vegvesen publiserte på sine nettsider vegnett.no 22. mars.

- Metrostav som varslet

Byggeindustrien omtalte som ett av flere fagmedier meldingen fra Vegvesenet, men den tjekkiske entreprenøren avsto på det tidspunktet fra å svare på meldingen av kontraktshensyn.

Nå har de altså likevel valgt gi et tilsvar.

I sin uttalelse skriver de følgende om hendelsen som har ført til at Statens vegvesen varslet tilbakehold av 3,4 millioner kroner overfor NUF-selskapet til den tjekkiske entreprenøren:

- Det først og fremst var Metrostav selv, som straks etter å ha blitt kjent med situasjonen som omtales i artikkelen, umiddelbart varslet Statens Vegvesen, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og Politiet. Hendelsen har skjedd mellom ansatte uten at Metrostav var klar over det. Metrostav har alltid sikret et lønnsnivå i henhold til gjeldende forskrifter og tariffavtaler, skriver Metrostav i meldingen.

- Metrostav har selv avdekket problemet, og har fra dag én samarbeidet med Statens Vegvesen i undersøkelsene av dette forholdet. Metrostav ønsker å fortsette med å bidra til å avdekke arbeidslivskriminalitet, legger de til.

Entreprenøren viser til at de har etiske retningslinjer som skal hindre uetisk og ulovlig atferd.

- Brudd på lover og etiske retningslinjer er dermed også brudd på våre interne regler, skriver de i meldingen.

Fant brudd på to av tre prosjekter

Krimseksjonsleder Jon Molnes i Statens vegvesen uttalte seg slik om saken på Vegnett-sidene til Statens vegvesen:

– Vi har avdekket svindel hvor bulgarske arbeidere mottok bare om lag halvparten av lønnen de har krav på. Dette er brudd på de kravene som Vegvesenet har overfor sine leverandører om lønns- og arbeidsvilkår, sier Jon Molnes, som leder krimseksjonen i Statens vegvesen.

Vegvesenet varlset samtidig at de ville holde tilbake 3,4 millioner kroner frem til Metrostav kan dokumentere at hver av de berørte ansatte har mottatt riktig lønn for sitt arbeid på Vegvesenets prosjekter.

Dette tilsvarer to-ganger det som er entreprenørens besparelse, var meldingen fra Vegvesenet.

– Vi har avdekket brudd på kontrakt i to prosjekter som Metrostav har med oss. Selskapet har i et arbeidsfellesskap med norske Bertelsen & Garpestad AS kontrakt for fylkesvei 714 Stokhaugen – Sundan i Trøndelag. I tillegg gjør de arbeider på E134 Trollerudmoen – Saggrenda i Buskerud i et arbeidsfellesskap med Hag Anlegg AS og Bertelsen & Garpestad AS, opplyste Molnes.

Det er ikke avdekket brudd på det tredje prosjektet som Metrostav er engasjert i, Hordaland.

I saken fremstår det som at en betrodd ansatt i Metrostav, som har rekruttert arbeiderne og sørget for arbeidsavtaler, kontoer og andre praktiske forhold, har tatt betydelige deler av lønnen via ulike mellomkonti.