– Det er urovekkende mange aktører som ikke har ting på stell. Noen av dem er slurvete, andre er bare hardcore kriminelle, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mange mangler HMS-kort i byggebransjen

35 prosent av arbeidstakerne som er kontrollert av Arbeidstilsynet mangler gyldige HMS-kort. Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener tallet er altfor høyt.

HMS-kortene er ID-kort som forteller hvem de ansatte på arbeidsplasser er og hvem de jobber for. I løpet av de første åtte månedene i år har Arbeidstilsynet ført tilsyn ved 2.500 virksomheter i byggenæringen, og fant ut at 35 prosent av arbeidstakerne hadde mangler ved kortenekortene, ifølge Dagbladet. Det er en nedgang fra 38 prosent i 2015, men fortsatt altfor høyt ifølge arbeidsminister Anniken Hauglie.

– Det er urovekkende mange aktører som ikke har ting på stell. Noen av dem er slurvete, andre er bare hardcore kriminelle, sier hun.

Arbeidsgivere som slurver med HMS-kort får pålegg fra arbeidstilsynet om å rette opp i dette.

– Mangel på HMS-kort ser vi på som en indikasjon på useriøsitet. Dersom det ikke er på plass vil vi gå videre og for eksempel sjekke arbeidskontrakter, sier regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet i Oslo.