Mæland blir møtt av protester på Svalbard 

Et fakkeltog mot nedlegging av gruvedriften i Svea vil møte Monica Mæland (H) når næringsministeren besøker Svalbard mandag. 

Store Norske ønsket tilskudd til videre kulldrift i Svea og Lunckefjell på Svalbard, men i regjeringens budsjettforslag for 2018 fikk selskapet i stedet tilskudd til å avvikle driften.

– Jeg ble ordentlig skuffet, sier produksjonsstiger Terje Blikfeldt til Svalbardposten.

– Det blir vemodig å skulle være med på å avvikle, legger han til.

Lokale tillitsvalgte melder om både skuffelse og resignasjon. Mandag står Svalbard AUF, LO Svalbard, Gruveklubben og Svalbard Næringsforening sammen om fakkeltoget mot varselet om nedlegging.

Vil avvikle

I sentrum blir det like før klokken 18 utdeling av fakler og nedleggelse av blomster, før demonstrantene går videre til Polarhotellet. Der blir det holdt appeller.

– Vi håper så mange som mulig har lyst og mulighet til å delta på denne markeringen og vise at det fortsatt er behov for en sterk industribedrift på Svalbard, skriver arrangørene på Facebook.

Næringsministeren besøker øysamfunnet mandag og tirsdag.

– Jeg reiser til Svalbard for å møte de ansatte, tillitsvalgte og ledelsen i Store Norske. Jeg skal også ha møte med lokalstyret, sier Mæland.

– Dette er vanskelige tider, men Store Norske vil fremdeles spille en viktig rolle i Longyearbyen, både gjennom driften av Gruve 7 og gjennom opprydning i Svea/Lunckefjell, fremholder statsråden.

Lite trøst

Regjeringen skal i høst i budsjettforhandlinger med Venstre og KrF. Først når de er ferdige, kan budsjettet endelig vedtas.

Fra KrF er beskjeden at partiet ennå ikke har behandlet saken i sin gruppe. I Venstre er svaret at det neppe blir prioritert midler til fortsatt drift i det alternative budsjettet. Samme signal kommer fra Ap, selv om stortingsgruppa heller ikke der har konkludert.

– Kulldrift på Svalbard er utgått på dato. Ikke bare er det veldig krevende rent økonomisk, men kull er også sterkt forurensende og i ferd med å bli faset ut over store deler av verden, sier næringspolitisk talsperson Terje Lien Aasland til NTB.

Forventer svar

Ap-representanten forventer imidlertid at Mæland har med seg klare svar til Svalbard om hva regjeringen nå akter å gjøre.

– Etter alt snakket om omstilling må hun definere hva denne omstillingen innebærer for samfunnet på Svalbard. Hun må gi et tydelig svar på hva familiene som bor der, skal leve av framover, sier Aasland.

Han forlanger at Mæland legger fram en plan for hvordan Svalbard kan forsynes med miljøvennlig energi, samt at hun presenterer tiltak mot skred og ras, som har rammet Longyearbyen flere ganger de siste årene.

– Mæland og regjeringen må gi Svalbard-samfunnet framtidshåp. Det er grunn til å være offensiv. Mulighetene er mange innen forskning, fiskeri, reiseliv og fornybar energi, sier Aasland.

Tommelen ned

Produksjonen er blitt rammet av fallende kullpriser, og styret i Store Norske la fram et ultimatum til regjeringen i forkant av budsjettfremleggelsen: Gå inn med penger til å videreføre driften eller legg den ned for godt.

– Markedsutsiktene for kull er fortsatt krevende. Det er ikke mulig å starte driften igjen uten å tilføre svært mye penger fra staten, med stor risiko for tap, sa Mæland da nyheten kom.

I forslaget til statsbudsjett får Store Norske 141 millioner kroner til å avvikle driften og rydde opp i gruvene. Selskapet har anslått at opprydningen vil koste 700 millioner kroner.