<p>Statsbygg testet lyset i glasshallen på det nye Nasjonalmuseet. Foto Ken Opprann</p>Statsbygg testet lyset i glasshallen på det nye Nasjonalmuseet. Foto Ken OpprannFra venstre: Assisterende prosjektleder Per Ove Haugland i Statsbygg, arkitekt Klaus Schuwerk i Kleihues + Schuwerk, assisterende prosjektdirektør Tom Erik Strøm i Statsbygg, prosjektleder Daniel Flatz fra Zumtobel og arkitekt Peter Osburg i Kleihues + Schuwerk på takterrassen. Foto Ken Opprann

Lyste opp glasshallen på det nye Nasjonalmuseet

Statsbygg testet for første gang lyset bak marmoren i den mye omtalte glasshallen på det nye Nasjonalmuseet.

– Vi testet en flate på 30 meter. Det vil si en tredel av siden som vender ut mot Rådhusplassen, sier kommunikasjonsleder Birgitte Bye i Statsbygg.

Hun sier rundt 10.000 LED-lys totalt skal monteres på baksiden av det utvendige glasset i den store hallen, som er selve signaturen på det nye Nasjonalmuseet. Det utvendige glasset består av 11 lag med glass, og marmor kuttet i fire millimeter

– Marmoren kommer fra Portugal, mens LED-lysene kommer fra Zumtobel i Østerrike. Det var de som testet i går, sier Bye.

Det var Per Ove Haugland og Tom Erik Strøm fra prosjektledelsen i Statsbygg som testet lyset onsdag ettermiddag sammen med arkitektene Klaus Schuwerk og Peter Osburg i Kleihues + Schuwerk samt prosjektleder Daniel Flatz fra Zumtobel.

– Alle var fornøyde med testingen, fordi vi så mønsteret i marmoren bedre enn vi hadde håpet på. Det ble først testet med styrke på 100 prosent, så 50 prosent og deretter 30 prosent i kalde og varme nyanser. Arkitekten Klaus Schwerk foretrakk styrken på 30 prosent, sier Bye.

Glasshallen skal etter planen være ferdig etter påske.