Egil Risdal (til høyre) må se seg slått av kollegaen i duell om å ha best øyemål.Anette Lien Sponberg i Direktoratet for byggkvalitet forteller om overraskende bra trykk på stand.Egil Risdal prøver å finne ut av vekten på kula.Alf Nicolaisen bruker armene til mål.Alf Nicolaisen synes det er vanskelig å bedømme vekten på den store, men lette kula.

Leter etter Norges beste øyemål

Direktoratet for byggkvalitet arrangerer NM i øyemål under årets Bygg Reis Deg.

Høyde, volum og vekt er hva deltakerne blir utfordret på i NM i øyemål. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) arrangerer konkurransen på sin stand under årets Bygg Reis Deg, og letingen etter Norges råeste går ut hele messetiden.

Vinneren kan smykke seg med tittelen norgesmester, og vinner også en weekend for to i Trondheim, med to netter på prisberømte Clarion Hotel & Congress Trondheim, samt turer i Rockheim, Nidarosdomen og Tyholttårnet. Andreplass og tredjeplass belønnes med gavekort på 5.000 kroner hver, henholdsvis hos Maxbo og Byggmakker.

− Det har vært noen veldig bra deltakere, sier Anette Lien Sponberg til Byggeindustrien.

Lovendringer

Sponberg forteller at selv om det er norgesmesterskapet som trekker mest folk, er direktoratets hovedbudskap under byggevaremessen endringer i plan- og bygningsloven, som trer i kraft 1. januar 2016.

− Flere som kommer innom her, har også forberedt spørsmål om regelendringene, sier hun.

To av de som tester evnene i øyemål torsdag, er Alf Nicolaisen i KVS-Bygland og lærer Egil Risdal fra Kvadraturen skolesenter. Risdal duellerer med en kollega, mens Nicolaisen går etter seieren.

Vidløftige mål

Hvor høy er pyramiden, hva er volumet til kuben, og hvor tung er kula? I tillegg må deltakerne tenke seg frem til hvor høyt det er under taket.

62 prosent, sier nettbrettet etter at læreren fra Sørlandet har sendt inn sine svar. Kollegaen med 63 prosent jubler høylytt mens Risdal innser at det har falt ut et null i et av svarene.

Nicolaisen lander på respektable 89 prosent.

− Vi har hatt to stykker oppe på 90-tallet så langt i dag, forteller Anette Lien Sponberg.

− Men jeg stiller meg litt tvilende til om noen skal klare 100.

Tar du utfordringen?