Administrerende direktør i Proffice, Eivind Bøe. Foto: Proffice

Lavest oppslutning om håndverkerfaget i Akershus

Om norske ansatte hadde fått velge studieretning på nytt igjen, ville flest valgt ingeniør, med håndverker på andreplass. Men ikke i Akershus.

Det skriver pressemeldingstjenesten NTB Info i en melding for rekrutterings- og bemanningsbyrået Proffice.

Arbeidslivsundersøkelsen PAMA er gjennomført av Respons Analyse blant 2.100 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1.000 ledere i september og oktober 2015 for Proffice.

14 prosent av de spurte ville valgt ingeniørfaget om de hadde fått velge studie- eller yrkesretning i dag. På andreplass ligger håndverker, med ni prosent, heter det i pressemeldingen.

I Akershus får også ingeniørfaget toppplasseringen med 16 prosent, men i motsetning til i resten av landet, ligger økonom og advokat på andreplass i denne landsdelen, med åtte prosent. I Akershus ligger håndverker helt nede på delt femteplass, med sykepleier og lærer, nede på 6 prosent.

Av undersøkelsen kommer det også frem at over halvparten av de spurte mener man bør tenke på hva samfunnet trenger i stedet for å følge hjertet når det gjelder valg av utdannelse.

– Å velge en utdannelse samfunnet trenger, kan være vanskelig. Det blir i praksis det samme som å spå fremtiden. Samfunnet og konjunkturene forandrer seg hele tiden: Mens det ett år kan være et stort behov for ingeniører, kan det noen år senere vise seg å være vanskelig å få jobb som nettopp det. Det ser vi et eksempel på med nettopp ingeniør-faget nå, når oljeprisene faller, sier sier administrerende direktør i Proffice, Eivind Bøe i pressemeldingen.