Skal tunnelboremaskinen for ny rentvannstunnel i Oslo få navn etter Laila Schou Nilsen (fra toppen), Shabana Rehman eller Wenche Foss? Over 1.000 har sagt sin mening i avstemningen.Laila Schou Nilsen (1919–1998) var en av Norges fremste og mest allsidige idrettsutøvere gjennom tidene. I tillegg til å være skøyteløper i verdenstoppen, drev hun med bilsport og vant NM i alpint, tennis og håndball. Hun deltok i Rally Monte Carlo fire ganger og har fem uoffisielle NM i ferdighetskjøring. Laila Schou Nilsen brøytet vei for kvinners posisjon i idretten gjennom sitt pågangsmot og var stadig på jakt etter nye utfordringer. Foto: NTB / NTBShabana Rehman (1976 - 2022) var en norsk standup-komiker, skribent, dramatiker og foredragsholder. Hun kom til Norge med familien i 1977 og vokste opp på Holmlia i Oslo. Hun var en av de første med minoritetsbakgrunn som klarte å bryte lydmuren i offentligheten og nå ut til et større publikum som aktiv samfunnsdebattant. Hun kjempet mot undertrykking og vold mot jenter og kvinner, og mot patriarkatet og æreskultur. Foto: Tore Meek / NTBWenche Foss (1917-2011) var en norsk skuespiller, ofte karakterisert som etterkrigstidens store diva i norsk teater.  Hun ble født i Kristiania og regnes som en av våre mest folkekjære skuespillere gjennom tidene. Gjennom sin status og som mor til en sønn med Downs syndrom ble hun en viktig talsperson for utviklingshemmedes kår og hun var også en aktiv talsperson for homofiles rettigheter. Her ser vi henne som "Champagnepiken" i 1937 . Foto: NTB

Laila, Shabana eller Wenche – over 1.000 har stemt på hva TBM’en skal hete

Tunnelboremaskinen (TBM) som skal bore ny rentvannstunnel i Oslo, døpes i desember. Så langt har over 1.000 mennesker stemt på hvilket av tre navn som skal pryde maskinen.

Det skriver AF Gruppen i en pressemelding fredag.

– Vi gleder oss til oppstarten av tunnelboremaskinen. Dette betyr at arbeidet med den nye hovedpulsåren for drikkevann gjennom byen starter opp for alvor. Vi håper at navnet kan inspirere til ekstra innsats, sier kommunikasjonsleder i prosjektet, Gro Haldis Elden i Vann- og avløpsetaten.

TBM’en settes snart i produksjon på neste etappe av prosjekt Ny vannforsyning til Oslo. Det er JV AF Ghella som utfører denne delen av prosjektet. TBM’en skal bore en elleve kilometer lang tunnel fra Stubberud til Huseby. Inne i tunnelen legges det rør som skal distribuere rent vann til Oslos innbyggere.

Tunnelboremaskiner gis alltid kvinnenavn, og denne maskinen døpes i en seremoni 15. desember.

Valget står mellom Laila, Shabana og Wenche. Navnene er hentet fra tre markante Oslo-kvinner som var pionerer på sine felt og satte varige spor etter seg: Wenche Foss, Shabana Rehman og Laila Schou Nilsen.

Wenche Foss var en norsk skuespiller, ofte karakterisert som etterkrigstidens store diva i norsk teater. Shabana Rehman var en norsk standup-komiker, skribent, dramatiker og foredragsholder. Laila Schou Nilsen var en av Norges fremste og mest allsidige idrettsutøvere gjennom tidene. I tillegg til å være skøyteløper i verdenstoppen, drev hun med bilsport og vant NM i alpint, tennis og håndball.

Navneavstemmingen åpnet 1. november, og fredag var det kommet inn 1.165 stemmer. Det er, ifølge pressemeldingen, få stemmer som skiller kandidatene.

Siste frist for å stemme er 1. desember. Navnet annonseres under en høytidelig dåp 15. desember.