Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri (til høyre) Fellesforbundets leder Jørn Eggum overleverte sine respektive krav under oppstarten av årets lønnsoppgjør tirsdag.

Koronaviruset kan skape forviklinger for lønnsoppgjøret

Fellesforbundet og Norsk Industri har sparket i gang vårens lønnsforhandlinger, men kan bli tvunget til å utsette hvis viruset rammer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag ettermiddag møttes partene til høytidelig kravoverlevering på Thon Hotel Opera i Oslo.

Det markerer starten på et maraton av forhandlinger i vårens hovedoppgjør, der industrien tradisjonen tro er først ut og skal sette standarden for de påfølgende oppgjørene.

Men i år skjer forhandlingene under eksepsjonelle omstendigheter, med et koronavirus som når stadig flere nordmenn.

Plan B

Enn så lenge er alle friske i forhandlingsdelegasjonene, forsikrer Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Men havner sentrale forhandlere i karantene, kan partene bli tvunget til å utsette prosessen.

– Dette er ikke noe du driver med på Skype, det er iallfall helt sikkert, sier Eggum til NTB.

Ifølge ham er partene nødt til å sette seg ned for å diskutere en plan B i tilfelle viruset rammer.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er enig. Ifølge ham vil det rett og slett bli umulig å fullføre hvis de sentrale forhandlerne uteblir.

– Vi kommer til å gjennomføre lønnsforhandlinger så lenge delegasjonene er såpass intakte at det er forsvarlig, sier han.

Krever reallønnsvekst

Fellesforbundets krav forut for forhandlingene har vært økt reallønn for alle, og Eggum har i signalisert at han vil kreve en ramme på over 3 prosent. Kravet om reallønnsvekst støttes også av YS-forbundet Parat, som deltar i forhandlingene ved siden av LO-storebror Fellesforbundet.

Men koronaviruset har også skapt usikkerhet om de økonomiske utsiktene, og Lier-Hansen har for sin del sagt at rammen i dagens situasjon må ligge «langt ned på 2-tallet» for å være akseptabel.

Forhandlingene pågår i første omgang til 17. mars.

Er det ingen enighet innen den tid, kan det bli mekling fram til 31. mars, med 1. april som starttidspunkt for en eventuell streik.

Powered by Labrador CMS