Klubbleder Ole-Magnus Vinna mener millioninvesteringene på Moelven Soknabruket er med å trygge dagens arbeidsplasser i tillegg til å skape nye.

Klubbleder om 270-millionerssatsingen: «Applaus var det, men ikke jubel. Vi er ganske sindige folk her på bruket.»

Stemningen var god, men fattet, blant de ansatte på Moelven Soknabruket AS da nyheten om 270-millionersinvesteringen på anlegget ble kjent under et allmøte tirsdag.

Halvannen time før Moelven-ledelsen, Enova og statssekretær Atle Hamar i miljø- og klimadepartementet holdt pressekonferanse om planene for en ny pelletsfabrikk i Ringerike kommune, fikk de 85 ansatte på Moelven Soknabruket gladmeldingen servert på et allmøte.

- Stemningen var veldig bra, sier klubbleder Ole-Magnus Vinna til Byggeindustrien.

Det var applaus og jubel?

– Applaus var det, men jubel ble det ikke. Vi er ganske sindige folk her på bruket, gliser han.

– Men det er klart, dette er noe som trygger arbeidsplassene våre. Det er et tydelig signal om at vi blir satset på. Det har jo blitt investert rundt 200 millioner kroner her siden 2006 og en ny investering på 270 millioner vitner om at man virkelig vil noe med Soknabruket. Det er blitt godt mottatt, sier Vinna.

66 millioner kroner er lagt på bordet fra Enova for å bidra til å realisere 270-millionersprosjektet som sørger for at energi og flisprodukter fra Moelvens sagbruk kan brukes til pelletsproduksjon.

Når fabrikken står ferdig tidlig i 2020 vil den sørge for at pelletsproduksjonen i Norge blir fordoblet.

Samtidig vil den nye fabrikken gi nye arbeidsplasser. Det er kjærkommende gladmelding for treforedlingsindustrien som blitt kraftig nedbygd de siste årene.

– I starten er det snakk om 8-10 nye arbeidsplasser, så får vi se når man har startet opp og er i full drift om behovet for arbeidskraft blir enda større. Parallelt med at vi bygger pelletsfabrikken, er tanken at produksjonen på sagbruket skal økes. Da må vi se hvorvidt det fører til flere arbeidsplasser her inne også, sier direktør Atle Nilsen i Moleven Soknabruket AS.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Direktør i Moleven Soknabruket AS, Atle Nilsen, statssekretær Atle Hamar og direktør Lars Storslett i Moelven Pellets AS og Moelven Virke.

Positivt for hele regionen

Han er fornøyd med at Moelven-konsernet valgte å legge pelletsfabrikken til Sokna, og forventer positive ringvirkninger for hele Ringerike-regionen når spaden settes i jorda.

- Først og fremst sikrer dette driften ved Soknabruket, men gjennom byggefasen vil man helt sikkert benytte seg av lokal industri også. Det vil nok gi noen arbeidsplasser i området i den perioden i tillegg. Dette er veldig positivt for regionen, bedriften og alle som jobber her, sier han.

- God økonomi og bra for klima

Statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet er glad for at myndighetene gjennom Enova har lagt 66 millioner kroner i potten for å få realisert prosjektet.

- Vi ser at klimarettede investeringer som dette gir nye arbeidsplasser. Det er god økonomi, det gir mindre utslipp og det er bra for klima, sier Atle Hamar til Byggeindustrien.

- Det er en stor bevilgning fra Enovas side?

- Det er ikke dagligdags med så store bevilninger, men samtidig er det kanskje det som må til for å få til noe som representerer et så stort steg fremover, sier Hamar som tror det vil gi hele Moelven et løft å komme ut i markedet med pellets fra Soknabruket.

- Når det er et marked for dette internasjonalt, når råstofftilgangen er god her på Sokna og prisutviklingen i tillegg er positiv, så er dette god økonomi for Moelven. Og så skaper dette også nye arbeidsplasser, noe som er viktig her i regionen, sier Hamar.

Moelven Soknabruket AS hadde et godt år i 2017. Da omsatte de for 405 millioner kroner, og på bunnlinja var det litt over 20 millioner kroner i pluss.