- For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Spør derfor når treet er felt når du handler, oppfordrer Svein Vadøy i Plantasjen.

Ikke vent med å skaffeårets juletre

Ferske tall viser at nordmenn venter unødvendig lenge med å skaffe seg juletre.

Publisert Sist oppdatert

Kjøp treet ditt nå, lyder oppfordringen fra Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær.

Den store, årlige undersøkelsen om nordmenns jul- og juletrevaner viser at seks av ti norske juletrekjøpere går til anskaffelse av årets juletre i løpet av de siste dagene før julaften.

En av årsakene til at mange venter, er at vi ønsker oss et ferskt tre som drysser minst mulig når vi tar det inn i stuen. Feil, hevder Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær.

- De aller fleste trærne du får kjøpt fra starten av desember og frem til julaften er hugget på samme tid. Å vente til uken eller dagene før julaften medfører ikke annet enn at du får et dårligere utvalg å velge i. Spør selgeren om treet er felt i midten av november. Dersom treet er felt etter dette handler alt om riktig stell og pleie i forhold til hvor mye det drysser, forteller Svein Vadøy i Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær.

Stress ned – kom i julestemning

I den samme undersøkelsen sier 20 prosent av befolkningen at de sliter med å komme i julestemning på grunn av stress og mas. Vadøy mener mange vil kunne oppleve en positiv forskjell ved å legge inn noen små justeringer før årets julefeiring.

- Det er like hyggelig å kjøpe juletre i starten av desember som det er i dagene før julaften. Dersom du gjør unna innkjøpene av tre og julepynt tidlig i desember er mye gjort, og du har resten av adventstiden til å pynte, være sammen med familien, lage god mat og komme i julestemning. Husk bare å sette treet kaldt når du kommer hjem. Ikke ta av nettingen, og la det få stå noen dager i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen, sier Vadøy.

Halvparten vil ha juletre – men et fåtall går rundt det

I følge Opplysningskontoret planlegger halvparten av befolkningen å skaffe seg juletre i år. Det havner også på toppen av listen over de viktigste ingrediensene som får nordmenn i julestemning – kun slått av julemat. Litt oppsiktsvekkende er det imidlertid at de fleste av oss tilsynelatende har sluttet å gå rundt treet på julaften.

- Juletretradisjonen har stått sterkt helt siden den kom til Norge på 1800-tallet – og gjør det fortsatt. Allikevel må jeg si at vi stusset litt da vi så at i overkant av åtte av ti nordmenn ikke går rundt treet på julaften lenger, sier Vadøy.

- Tradisjoner lever fordi de føres videre gjennom generasjoner, og skal vi tro tallenes tale kan det se ut som at dette er en tradisjon som synger litt på siste verset. Men jeg håper selvsagt ikke det, og tror folk før eller siden vil få øynene opp for hvor hyggelig det er å gå rundt juletreet igjen. Det er jo tross alt bare jul en gang i året, avslutter Svein Vadøy.


Juletrevettreglene – slik får du treet ditt til å vare lenger:

1) Spør når treet er felt

For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Spør derfor når treet er felt når du handler.

2) Dra fingrene gjennom barnålene

Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.

3) Sjekk barnålene ved stammen

Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.

4) Ikke gi juletreet varmesjokk

Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.

5) Hold treet unna varmekilder

Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere.

6) Finn et tre som passer juletrefoten

Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Et juletre skal behandles som en snittblomst. Ta derfor med juletrefoten når du du skal skaffe årets tre.

7) Vann juletreet rikelig og ofte

Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det.

8) Gi ekstra vann til den norske julegrana

Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.

9) Unngå for kaldt vann

Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

Powered by Labrador CMS