17. desember blir en festdag for Gudbrandsdalen. Da åpner nye E6 Frya-Sjoa. Foto: Arild Solberg, Statens vegvesen

Inviterer til storslått vegåpning for ny E6 i Gudbrandsdalen

E6 Frya-Sjoa har vært den største pågående vegutbyggingen i Norge, og den 33 kilometer lange strekningen er endelig ferdig. 17. desember inviterer Statens vegvesen til vegåpning. Det blir en folkefest for Gudbrandsdalen.

Statens vegvesen inviterer sammen med kommunene som nå har splitter ny E6, til folkefest på Vinstra for hele Gudbrandsdalen, samme dag som trafikken «settes på vegen», skriver Statens vegvesen på sin internettside.

Alle er invitert- til fest i dugnadsånd

Vegåpningen vil være en felles markering for publikum og spesielt inviterte. Prosjektleder Taale Stensbye ser frem til en festdag som inkluderer alle som bor og bruker vegen til daglig, til en feiring av både Gudbrandsdalen og vegutbyggingen.

Samferdselsdepartementets statssekretær Tom Cato Karlsen (FrP) gjester Gudbrandsdalen og Vinstra denne lørdagen for å representere regjeringen og stå for den offisielle åpningen av ny E6 Frya – Sjoa. I god, gammeldags dugnadstradisjon er denne svært så utradisjonelle vegåpningen et samarbeid mellom Statens vegvesen, Nord- Fron, Sør- Fron og Sel kommune og lokale kulturkrefter, hvor målet er å feire selve kulturskatten Gudbrandsdalen og lokale kulturkrefter, i stil med den nye vegen som er bygget.

Et variert og spennende kulturprogram

Det er en lørdag 17. desember. Dagen man skal rekke «alt» før jul.

- Ja, det er like før jul, og det har vi tatt inn over oss i planleggingen. Man skal rekke både folkefest og julegavehandel denne dagen, lover leder for vegåpningen, Siv Stafsnes- Gregersen.

- Dagen starter med felles folkemarsj fra Vinstrahallen kl. 10.40. Sammen går vi opp til Lomoen bru, hvor den tradisjonelle snorklippingen er erstattet av en skikkelig forestilling. Musikk, dansere og kanskje noen karakterer dalen er ekstra godt kjent med fra før, ja dette er også dugnadsarbeid med lokale aktører og artister, kanskje toppet med det lille «ekstra, avslører Stafsnes- Gregersen.

Innendørs kulturfest i Vinstrahallen og kortesje på ny E6

Etter at vegen er offisielt åpnet, blir det samling i Vinstrahallen. Programmet i Vinstrahallen pågår frem til 13.30. Festdagen avsluttes med en kortesje for alle som har lyst til å være med på første kjøretur på ny E6 Frya- Sjoa, før den åpner for ordinær trafikk kl. 16.00.

Sammen med Norsk Lastebileierforbund kjører kortesjen turen fra nye Vinstra vegpark, ned på ny E6, der den vil dele seg og kjøre i begge retninger, til både Gulltjønn og Sjoakrysset. Du kan altså selv velge hvilken retning du vil kjøre i.

Avgang fra Vinstra vegpark er kl. 15.00, og oppstilling begynner 14.30. Kortesjen kjøres med følgebiler i nedsatt hastighet så man får anledning til å oppleve vegen på turen, selvsagt uten å betale bompenger, melder Statens vegvesen.