Administrerende direktør i Alvdal Skurlag, Berit Nordseth Moen. Foto: Alvdal Skurlag

Administrerende direktør i Alvdal Skurlag, Berit Nordseth Moen. Foto: Alvdal Skurlag

Innlegg: Det er nok nå, Heidi Finstad!

Det er ikke til å tro at vår egen bransjeorganisasjon Treindustrien ved adm. dir. Heidi Finstad fortsetter å gå til angrep på Royal-kledningen og tilegner produktet egenskaper det nå beviselig ikke har.

Innlegg av:

Berit Nordseth Moen
Administrerende direktør
Alvdal Skurlag

Det er nå ingen kledninger som har gjennomgått så mye testing som Royal. Den nyeste forskningen utført av de beste fagmiljøene i Norden, RISE Fire Research og SINTEF, konkluderer med at det er liten forskjell mellom Royalkledning og andre typer ferdigbehandlede kledninger. Ingen av dem er brannfarlige og dette kombinert med at de færreste branner starter utvendig, gjør oss svært trygge på at vi har et trygt produkt.

I starten av royalsaken gjorde Treindustrien en god jobb ved å engasjere eksterne konsulenter for å fremskaffe dokumentasjon. Denne jobben var en god start, og det ble tidlig klart at Royalkledningen ikke innebar noen risiko for personsikkerheten. Men, samtidig dokumenterte Treindustrien at de ikke hadde tilstrekkelig egenkompetanse på området. At vi i det videre arbeidet valgte å engasjere egne brannkonsulenter, og samarbeide med Boligprodusentene var fordi kompetanseforskjellen mellom disse to foreningene på brann og regelverk var stor. Foruten kompetanseforskjellen valgte Treindustrien, som er vår egen bransjeforening, aktivt ikke å gå ut og bekrefte at hele bransjen hadde forstått regelverket på samme måte som Royalprodusentene.

Det er ikke til å tro at vår egen bransjeorganisasjon fortsetter å angripe sine egne medlemmer i stedet for å fokusere på løsninger. De aller fleste kledninger produsert av Treindustriens medlemmer, Alvdal Skurlag inkludert, leverer kledninger som er ubehandlet, grunnet og eventuelt behandlet med et mellomstrøk, og disse klarer krav iht til brannklasse D. Men, samtidig råder vi alle sluttbrukerne til å etterbehandle kledningen etter en viss tid. I testene gjennomført hos både DBI og RISE testes kledninger som per definisjon er ferdigbehandlet (uavhengig av om det er av produsent eller av kunde) – tilsvarende realiteten på de aller fleste norske hus og bygninger. Det er en tydelig konklusjon i rapporten fra RISE, kledningene havner i brannklasse E!

Departementet sier at alle produkter og produsenter skal behandles likt, men er det likebehandling når DIBK godtar at noen kledninger kun blir testet på halvfabrikata, mens andre på ferdigvaren? Argumentene en møter i de lukkede fora, er at det er ulike regelverk som gjelder. Men, er det akseptabelt å pålegge huseiere selv å etterbehandle huset sitt, vel vitende om at kledningen da med stor sannsynlighet ikke vil holde brannklasse D? Blir brannsikkerheten hos huseierne bedre av at det er ulike regelverk som gjelder?

Alvdal Skurlag har gjennom all tid vært en seriøs aktør, fokusert på kunnskap, både om egne produkter, produksjonsprosesser og markedsforståelse. Vi har lykkes og opplevd en enorm vekst på spesielt ett produkt; Royal kledning. Dette er et produkt som gjennom de siste årene har økt sin popularitet fordi det er et produkt med god råtebeskyttelse og lite vedlikeholdsbehov. Det er spesielt egnet for det hardføre og tøffe klimaet vi har i Norge, og et godt eksempel på bransjeutvikling for å fremme bruken av tre.

Da Royalsaken oppsto, sendte vi prøver av både Royal og andre kledningsprodukter til testing. Testinger er utført både hos NIBIO, Dansk Brand og sikringsteknisk Institutt og sist nå gjennom en egen brannstudie av RISE Fire Research. For å forstå brannegenskapene, testes her flere typer trekledninger med ulike typer behandling. Konklusjonen er klar, det er liten forskjell mellom de ulike kledningene og brannutviklingen er mer avhengig av brannkildens størrelse enn av trekledningens overflatebehandling. Royalsaken er dessverre en sak som kan defineres som storm i et vannglass!

Men, uten den kunnskapen vi nå innehar, og et tett samarbeid med Boligprodusentene hadde denne saken nok fremdeles stått i stampe. Treindustrien og Heidi Finstad har vist null interesse for å hjelpe oss, eller bidra til løsninger i Royalsaken. I Alvdal Skurlag har vi som motto at vi skal «hjelpe våre kunder i å lykkes». Kundene kommer alltid først, også i denne saken som fikk store konsekvenser både for våre kunder og huseiere. Et samarbeid med Boligprodusentene og byggevarekjedene– våre kunder – var svært nærliggende.

Boligprodusentene er en organisasjon med et sterkt fagmiljø, og en løsningsorientert innstilling som denne saken trengte. Uten den innsatsen som staben i Boligprodusenten har lagt ned, og den kompetansen som vi sammen har tilegnet oss det siste halvåret, hadde man vært langt unna en løsning for alle de huseiere som ikke fikk ferdigattest og ikke fikk flyttet inn i sine boliger. Boligprodusentene burde derfor få ros fra Treindustrien! Hva poenget for Treindustrien er med å gå til frontalangrep og beskylde både andre organisasjoner og forskningsmiljøer for villedende informasjon og mistenkeliggjøre deres hensikter, er det vel bare Heidi Finstad som forstår. Loven skal være lik for alle. Alle trekledninger er trygge og alle bør være innenfor det loven setter som krav. Det er norsk byggetradisjon det handler om.

Budskapet og konklusjonen fra både Royalprodusentene og Boligprodusentene er enkelt: All trekledning er trygge og gode produkter! All bruk av tre er trygt og ikke minst miljøvennlig. Dette er ikke synsing, men faktabasert kunnskap innhentet på eget initiativ fra seriøse aktører i bransjen. Av aktører som har delt sin kunnskap og spilt med åpne kort i sin søken etter å finne svar.

Gjennom deling av ny kunnskap og innsikt, og i nært samarbeid med våre kunder skal vi i Alvdal Skurlag komme oss gjennom denne Royalsaken med integriteten i behold. Vil det samme gjelde for vår bransjeorganisasjon?

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.