TECO 2030 Fuel Cell Container vil fungere som en nullutslippsenergiløsning for lading av Implenia Norges elektriske maskineri og byggeplasser.
TECO 2030 Fuel Cell Container vil fungere som en nullutslippsenergiløsning for lading av Implenia Norges elektriske maskineri og byggeplasser.Illustrasjon: Implenia/TECO 2030

Implenia bestiller hydrogen-løsning for byggeplasstrøm

Implenia Norge har lagt inn en bestilling på to hydrogenbrenselcellemoduler fra TECO 2030. Ordren er verdt 20 millioner kroner.

Bestillingen inkluderer to FCM400 brenselcellemoduler for en total effekt på 800 kW med alt kraft- og automasjonsutstyr. Dette skal installeres i en 20 fots ISO-container som vil produsere nullutslippsenergi til byggeplasser, skriver TECO 2030 i en pressemelding.

Implenia har en opsjon på å inkludere ytterligere to brenselcellemoduler (FCM400) i HydroPilot-containeren som kan øke effektkapasiteten til 1600 kW installert i samme container.

Ved utøvelse av opsjonen er den samlede kontraktsverdien 30 millioner, opplyser TECO 2030.

Brenselcellene skal etter planen leveres i løpet av 3. kvartal 2023. Hver brenselcellemodul er designet med 400kW netto effektkapasitet og er designet for en skalerbar og modulær tilnærming.

Ordren bygger på det tidligere annonserte samarbeidet mellom TECO 2030 og Implenia og påfølgende kunngjøringstilskudd fra ENOVA for å utvikle og pilotere hydrogendrevne løsninger for å eliminere utslipp på byggeplasser.

– Dieselgeneratorer er i dag hovedkraftkilden på infrastruktur-byggeplasser og en betydelig kilde til klimagassutslipp. Det faktum at en internasjonal infrastrukturentreprenør som Implenia går videre med hydrogenbrenselceller som energikilde for sine anlegg sender et sterkt signal om at dette nå er et anvendelig utslippsfritt alternativ for tunge bruksområder, sier Tore Enger, administrerende direktør i TECO 2030.

– Implenia anerkjenner og støtter den norske regjeringens plan om å gjøre transportsektorens byggeplasser fossilfrie. Vi tror hydrogenbrenselceller vil spille en stor rolle for å nå denne ambisjonen, sier Audun Aaland, administrerende direktør i Implenia Norge.