Hundedager med godværsvarsel

Gamle værtegn tyder på at vi kan vente godvær en hel måned framover stort sett over hele landet. Iallfall hvis vi skal benytte den vanlige tolkning av hundedagene.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Fra gammelt av markerer 23. juli starten på hundedagene. Hvis det er pent vær denne datoen, vil dette fortsette en hel måned framover. En annen teori sier riktignok at hvis den tredje hundedagen er god, vil de andre bli dårlige. Så her er det bare å velge.

- Vel. Vi er vel ikke så opptatt av slike værtegn her hos oss på Meteorologisk institutt, men værutsiktene den nærmeste uken ser iallfall ut til å bli ganske bra over hele landet, sier en velvillig, men saklig vakthavende statsmeteorolog Anders Sivle til NTB.

Sør-Norge
For Sør-Norge har han bare godværsvarsel fram til og med helgen: pent i hele landsdelen. Riktignok av og til lokal morgentåke på kysten, men den løser seg opp i løpet av noen varme morgentimer.
Temperaturen vil ligge på fra rundt 20 grader på kysten opp mot 25-30 i innlandet.
Kommende uke i Sør-Norge begynner med pent vær og fortsatt varmt, opp til 25 grader, altså ikke fullt så varmt som i helgen. Fra midten av uken øker muligheten for litt nedbør.

- En byge ut på kvelden, rett og slett herlig sommerregn, sier gledessprederen på Blindern.

Variert i nord
Nordpå blir det litt mer variert fram til og med helgen, ifølge statsmeteorologen. Et lavtrykk i Norskehavet og Barentshavet fører til litt skyer og litt regn - helt fra Trondheimsfjorden og nordover. Men stort sett pent vær til og med Saltfjellet.
Men frykt ei, finværet beveger seg nordover, gradvis, slik at det stort sett blir pent vær i Nord-Norge i løpet av helgen. Et lite unntak, riktignok, for Finnmark. Der blir det nok mer skyer.
- Men videre ut i uken kan Nord-Norge se fram til stort sett pent vær, dog litt mer vind og skyer i Finnmark enn ellers i landsdelen, sier Sivle.
Temperaturmessig blir det til dels store variasjoner, i Nordland opp mot 25 grader, på kysten av Finnmark ned mot 10 grader.

Krystallkulen
Den oppriktige statsmeteorologen innrømmer at han ikke har noen krystallkule, og lar gjerne kollega John Smits være talsmann på området gamle værtegn: Til hjemmesiden yr.no sier Smits at meteorologene på Blindern ikke er helt fremmed for tanken om at det er et snev av sannhet i hundedagene.
- Vi bruker dem ikke aktivt i værmeldingen, men en del av disse værtegnene har faktisk noe for seg, sier Smits.
- I slutten av juli og begynnelsen av august er vi inne i en vedvarenhetsperiode. Det vil si at når atmosfæren nå først har bestemt seg for å holde på én type vær, så har den vanskelig for å ombestemme seg. Dette kan gjerne holde seg i tre til fire uker, ifølge Smits.
Og det lover jo godt for de fleste av oss.

Powered by Labrador CMS