Nedre Romerike tingrett har besluttet at 14 huseiere som bor ved en gammel søppelfylling på Skedsmo, får til sammen 34 millioner kroner i erstatning. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Huseiere ved søppelplass på Skedsmo får 34 millioner kroner i erstatning

Skedsmo kommune må betale over 34 millioner kroner i erstatning til huseiere ved et gammelt søppeldeponi i kommunen, har Nedre Romerike tingrett besluttet.

14 huseiere får utbetalt til sammen 34 millioner kroner. I tillegg må kommunen betale sakskostnader på over 5 millioner kroner, ifølge NRK.

For 30 år siden var det kommunal søppelfylling i Brånåsdalen i Skedsmo. Søppelet ble begravet og det ble bygget boliger over deponiet. Det var kommunen som solgte tomtene på 1980-tallet.

Boligeierne har krevd erstatning for setningsskader og gassforurensning som de mener skyldes søppeldeponiet. Det er blant annet funnet unormalt høye nivåer av deponigassene metan og karbondioksid i flere boliger i boligfeltet. Kommunen mener at setningsskadene skyldes dårlig grunnarbeid da boligene ble bygget.

– Dette er en seier for oss. Vi har fått medhold på alle fronter. Det er en superfin julegave til alle familiene som har gått til sak mot kommunen, sier Vidar Hoel, som er talsmann for de 14 boligeierne.

Politikerne i nye Lillestrøm kommune skal ta stilling til om saken skal ankes.

– Først så skal vi lese dommen. Så skal vi sette oss inn i den før vi vurderer hvilke råd vi skal gi til politikerne om hva vi skal gjøre videre, sier rådmann Erik Nafstad i Skedsmo kommune.