Ragnar Slaastad Studsrød fra Asker kommune (bak fra venstre), Kenneth Olafsen fra OP-Verkis, Arve Gunnestad fra Trio Entreprenør, Erikur Steinn Buason fra Verkis, Adalsteinn Snorrason fra Arkis, Johan Gudmundsson fra Trio Entreprenør, Flosi Sigurdsson fra Verkis, Eirikur Steinn Buason fra Verkis, (foran til venstre), Elisabeth Kolrud fra Asker kommune og Viggo Magnusson fra Arkis Arkitektar.

Holmen svømmehall kåret til Årets Bygg 2017

Holmen svømmehall i Asker ble onsdag kveld kåret til Årets Bygg 2017.

Kåringen fant sted under årets Byggegalla på Radisson BLU Plaza Hotel i Oslo, som er en del av Byggedagene.

Like ved sjøen på Nesbru i Asker er det som skal være Norges mest miljøvennlige svømmehall blitt bygget.

Med rekordtett bygg og energi fra både bakken og sola, er det alltid sommervarmt i det nye anlegget.

Holmen svømmehall åpnet tidlig sommeren 2017 med plask og bram. Med vindu ut mot sjøen kan badelystne gjester nå bade hele året på Nesbru. Et stort, grønt utomhusområde og gressplen på taket sikrer også at utfartsområdet består som åpent og tilgjengelig.

Svømmehallanlegget er bygget med store mengder eksponert betong, og er kledd med trespiler av lerk i spennende vinkler og kanter for å skape et moderne uttrykk, men samtidig et naturlig og harmonisk spill med naturen rundt.

Asker kommune har stilt svært høye krav til utførelse.

Lys og varme
Svømmehallen henter energi fra både solcellepanel, solfangere og fra 15 energibrønner på tomten. Hele sørveggen på svømmehallen er kledd i solcellepaneler, og oppe på det åpne, gresskledde taket står enda flere paneler for å ta til seg energi fra solen. Badegjester som kommer til Holmen på el-sykkel eller el-scooter, kan lade farkostene sine i en sykkelparkering med egne solcellepanel på taket.

Det til sammen 650 kvadratmeter store solcelleanlegget skal kunne produsere 80.000 kilowattimer i året. I tillegg har man installert 1.200 kvadratmeter med solfangere under asfalten på parkeringsanlegget og torgområdene på prosjektet.

Prosjektet er et forbildeprosjekt i FutureBuilt, og har mottatt 10 millioner kroner i Enova-støtte og én million fra Innovasjon Norge for løsningene i prosjektet. I tillegg har Kulturdepartementet bidratt med 41 millioner i spillemidler og programmidler.

Byggingen av Holmen svømmehall er utført i ni hovedentrepriser. Trio Entreprenør har hatt hovedentreprisen på bygg. Den store betongveggen som skiller svømmehallen og torgområdet utenfor er ti meter høy og 30 meter lang. Den står på to søyler, og på innsiden er det ren eksponert betong. Her støpte betongarbeiderne i 10 timer uavbrutt omtrent 90 kubikkmeter betong fra 15 biler.

Presisjonsbygg
I tillegg til at bygget skal prestere på internasjonalt toppnivå når det kommer til energieffektivitet, er også hele anlegget styrt av ett system utviklet i en offentlig forsknings- og utviklingskontrakt. Her har Guard Automation levert en prototyp på en elektronisk hjerne som skal styre alle tekniske fag. Dette systemet kan styres fra hvor som helst i verden, og eventuelle varsler og alarmer går rett til smartklokkene til de som driver bygget.

Bassengene er levert i stål, og kommer med både heve- og senkebunn og elektronisk skillevegg.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:
«Holmen svømmehall er et meget godt gjennomført prosjekt. Svømmehallen har stedstilpasset og spennende arkitektur med en tydelig miljøprofil og er blitt en flott møteplass for befolkningen både inne og ute. Prosjektet preges av godt samarbeidsklima mellom partene og en aktiv og ambisiøs byggherre som har gitt aktørene spillerom til å strekke seg litt lenger. Driftspersonalet blitt involvert tidlig og ført til effektive og innovative løsninger for teknisk drift. Fokus på klima- og miljøkvaliteter har vært en rød tråd gjennom hele prosjektet, både med tanke på energiforbruk og materialvalg, men også med tanke på god tilpasning til og hensyn til omgivelsene. Bygget har blitt en opplevelse for brukerne - et prosjekt som tjener sin hensikt.»

Juryen har gått gjennom flere hundre prosjekter før man kom frem til de nominerte til årets kåring.

– Det har blitt lagt ned et omfattende arbeid i å gå gjennom de mange aktuelle ferdigstilte prosjekter i denne kategorien for året 2017. Til slutt landet vi på fem verdige kandidater som kunne vinne prisen Årets Bygg 2017, sier juryleder Kjersti Folvik.

Hun understreker at det ikke var en enkel oppgave å lande på Holmen Svømmehall, men at juryen utfra en helhetsvurdering konkluderte med at dette er en verdig vinner.

– Årets Bygg er en gjennomføringspris hvor alle aspekter blir tillagt stor vekt. Dette omfatter blant annet at prosjektet har en dokumentert fremragende gjennomføring med hensyn til blant annet seriøsitet, samarbeid i byggeprosessen, innovasjon, god byggeskikk/arkitektur, HMS og miljø og selvsagt en god kvalitet på totalproduktet, sier Folvik.

Les mer om Holmen svømmehall her