Næringspolitisk direktør i BNL, Audun Lågøyr, ønsket velkommen til høringsmøtet om felles sikkerhetsopplæring. Foto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup StrandFoto: Sindre Sverdrup Strand

HMS-charteret: Mange innspill til felles sikkerhetsopplæring

Partene i HMS-charteret samlet en bred og kompetanserik gruppe til høringsmøtet om felles sikkerhetsopplæring i bygg og anlegg denne fredagen.

Felles grunnleggende sikkerhetsopplæring for alle i BA-næringen var tema da  bransjen ble invitert til å komme med innspill til HMS-charterets arbeid frem mot en bransjeomspennende sikkerhetsopplæring.

Lars Erik Bartnes fra Veidekke har ledet utredningen av felles sikkerhetsopplæring i bygg- og anleggsbransjen. Foto: Sindre Sverdrup Strand

En felles opplæring er en av de mest revolusjonerende forslagene innenfor bygg- og anleggsbransjens HMS-charter, og tiltaket har blitt utredet frem mot denne høsten. Leder for utredningsarbeidet, Lars Erik Bartnes fra charterunderskriver Veidekke, innledet møtet på Næringslivets hus med å presentere de vonde realitetene ved dagens ulykkessituasjon i norsk bygg og anlegg.

– For å være en bransje som lever av å være best, er vi ikke gode nok på det som er aller viktigst, nemlig å få folk uskadde hjem fra jobb. Vi håndterer ikke sikkerhet slik vi burde, slo Bartnes fast.

Farlig bransje

De siste 10 årene har 84 mennesker mistet livet i arbeidsulykker på norske bygg- og anleggsplasser, hvilket gjør BA til en av de aller farligste bransjene man kan jobbe i her til lands.

En fragmentert bransje med varierende krav på forskjellige nivåer i byggeprosessen må dra sammen for å få ned ulykkes- og dødstallene, som de senere årene har holdt seg temmelig stabile på et uakseptabelt nivå.

Bestemmer i høst

Til HMS-konferansen 28. og 29. oktober i år skal man ha kommet frem til om bransjen skal samles inn under en egen, felles sikkerhetsopplæring.

– Hvis vi skal få til det, trenger vi de gode svarene. En arbeidsgruppe på fire mennesker kan ikke knekke den nøtta på egen hånd. Vi har opprettet en rekke undergrupper for å hjelpe til med utredningen, men vi gjør også dette for å få gode innspill. Vi har en veldig kompetent gjeng samlet her, og det vi kommer frem til i dag, vil nok bli retningen fremover, sier han.

I tillegg til å svare på om det er ønskelig med en bransjeomspennende sikkerhetsopplæring, skal også en del av innholdet i en slik opplæring kartlegges denne høsten.

– Hvis dette blir innført, er det et veldig radikalt tiltak for bransjen. Da er det bra at så mange har dukket opp for å være med på jobben, sier Bartnes til Byggeindustrien.