t vaskeanlegg likt det på Lørenskog skal settes opp på Bjønndalen. Foto: Feiring Bruk
t vaskeanlegg likt det på Lørenskog skal settes opp på Bjønndalen. Foto: Feiring Bruk

Historiens største kontrakt for Feiring Bruk

Feiring Bruk har inngått et samarbeid med Skedsmo Betong om å levere tilslag til produksjon av betong. Kontrakten strekker seg over en 15 års periode hvor det skal bli levert mellom 200-300 tusen tonn i året.

– Til nå har det vært naturssand som oftest har blitt brukt som tilslag, men dette er en svært begrenset ressurs. Tilslaget Feiring skal levere til Skedsmo betong er av knust materiale fra Bjønndalen Bruk i Nittedal, heter det i en pressemelding.

Seniorrådgiver Arne Hovden har jobbet lenge med prosjektet og er nå både stolt og glad.

– Jobben vant vi på basis av kvalitet, leveransedyktighet og ikke minst vår evne til å tenke nytt og bærekraftig. En utfordring for oss er at omtrent 20 prosent av steinen som utvinnes i alle pukkverk ikke blir brukt, det har rett og slett vært ansett som avfall. Ved å utnytte disse materialene går vi mot 100 prosent ressursutnyttelse i vårt pukkverk i Nittedal. I tillegg spares naturressurser ved å gå over til knust maskinsand. Bra for oss og bra for miljøet, sier Hovden.

Sammen med NTNU, SINTEF, DTU, NIST, Norcem/Heidelberg og Skanska Norge har Feiring vært en del av et forskningsprosjekt med mål å erstatte natursand som tilslag i betong med maskinsand (MIKS).

– Natursand har gjennom millioner av år blitt slipt ned og fått en glatt og rund form som er vanskelig å gjennskape. Den største utfordringen er at maskinsand inneholder mer finstoff og har en mer kantete form. Dette gjør at fersk betong med maskinsand blir mindre flytende og vanskeligere å arbeide med. Forskningsgruppa har utviklet testmetoder for å karakterisere den knuste sandens egenskaper og utviklet verktøy for å sette sammen betong med knust sand, og forutsi betongens flyteegenskaper med dette materialet. Prosjektet er i avsluttende fase og kan vise til gode resultaterm, skriver selskapet.

Arne Hovden og Barbrø Grønnerud med Feiring Bruk sin største kontrakt i hendene. Foto: Feiring Bruk
Arne Hovden og Barbrø Grønnerud med Feiring Bruk sin største kontrakt i hendene. Foto: Feiring Bruk

– Faktisk så gode resultater at vi nå implementerer det i Bjønndalen bruk, melder Feiring Bruk, og avdelingsleder Barbro Grønnerud kan fortelle om en massiv oppgradering av anlegget i Nittedal.

– Vi skal oppgradere anlegget vårt for rundt 40 millioner kroner for å kunne produsere maskinsand. Vi går til innkjøp av en VSI (kubbisator) samt et helt nytt vaskeverk. I tillegg til bruk i fersk betong ser maskinsanden ut til å være helt optimal for hellestøping, tørrbetong og mørtel, så dette lover godt. Dette blir veldig spennende for Bjønndalen Bruk, sier Grønnerud i meldingen.

– Valget av Feiring som samarbeidspartner er et langsiktig og strategisk valg. Vi mener vår beliggenhet mellom Oslo og Gardermoen blir viktig også i fremtiden og ønsker å være en ledende aktør i området i mange år fremover. For å få til dette trenger vi solide og fremadrettede samarbeidspartnere slik at vi i fellesskap kan ligge i front både med tanke på bærekraft og miljø, men også teknologi. Feiring har vist at de satser offensivt og har sagt seg villig til å bidra til denne utviklingen. Vi kjenner til tilslaget fra Bjønndalen fra tidligere og i tillegg til at det holder god kvalitet er det kort transport som slår positivt ut både på miljø og økonomi, sier Børrud.

– Dette er en svært viktig kontrakt for Feiring Bruk. Skedsmo Betong er en viktig aktør som tar bærekraft og miljø på største alvor, og at de velger oss på basis av vår miljøprofil bekrefter at vi sammen kan skape både konkurransekraft og spare naturressurser. Vi er ydmyke over oppgaven og gleder oss til samarbeidet, sier daglig leder for Feiring bruk, Knut Ollendorff.