Picasso-kunstverkene i Y-blokken sikres før riving denne sommeren.

Her sikres betongkunsten i Y-blokken før riving

Pablo Picasso- og Carl Nesjar-kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» i Y-blokken i regjeringskvartalet skal i løpet av sommeren sikres og lagres mens resten av blokken rives. Denne uken inviterte Statsbygg pressen inn for å se sikringsarbeidet.

Omtrent 60 mann er hver dag i sving i Y-blokken i regjeringskvartalet for å forberede riving.

En viktig del av denne jobben er å sikre to store betongkunstverk med design av Pablo Picasso og utførelse av Carl Nesjar, «Fiskerne» og «Måken». Disse skal nå stives av og skjæres ut fra bygget og lagres på plassen frem til de etter planen skal integreres inn i den nye A-blokken i regjeringskvartalet.

«Fiskerne» veier omtrent 100 tonn. «Måken», som fraktes ut fra inne i den gamle resepsjonen i blokken, veier et sted mellom tolv og 13 tonn. Mens «Fiskerne» henger utenpå den ene veggen i Y-blokken, er «Måken» integrert i selve bygget, og bygget må dermed støttes kraftig opp før kunstverket kan skjæres ut.

‒ Vi går sakte frem mens disse prosessene går på, og vi ser for oss at i siste halvdel av juli, er dette klart for å senkes ned til et transportmiddel som vil tøffe av gårde i 0,3 kilometer i timen for å plassere det like her borte, sier Statsbyggs kommunikasjonsleder for Regjeringskvartalet, Pål Weiby, til Byggeindustrien.

Veidekke er riveentreprenør på Y-blokken, men til sikringen og transporteringen av Picasso-kunstverkene får de hjelp av underentreprenør Sarens, som spesialiserer seg på tunge løft og transport.

Både Fiskerne og Måken skal lagres på plassen i hver sin boks. Måken, som er et kunstverk tilpasset innendørs utstilling, lagres i en klimatett boks for å beskytte den i lagringsperioden, men Fiskerne lagres på en måte slik at kunstverket fortsatt vil utsettes for vekslende vær utendørs.

5. juli 2019 ga Oslo kommune ved Plan og bygningsetaten rammetillatelse for riving av Y-blokken, og etter flere runder med klager på vedtaket startet rivearbeidet i mars 2020. Blokken har et areal over bakken på 11.500 kvadratmeter fordelt over tre til fem etasjer. Rivingen skal etter planen være ferdig før utgangen av året.