Det arbeides onsdag med å utbedre skadene på E39 i Sandviken etter den store vannlekkasjen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Håper å gjenåpne E39 i løpet av natten for å slippe morgenkaos i Bergen

Statens vegvesen jobber med å få gjenåpnet E 39 inn mot Bergen i løpet av natten etter vannlekkasjen som har skapt trafikkaos.

E39 inn mot Bergen har vært stengt siden tirsdag kveld som følge av vannledningsbruddet. E39 i Sandviken har omtrent 50.000 passeringer daglig, og stengingen av veien har følgelig ført til store køer i bergensområdet.

Bilister har blitt oppfordret til å la bilen stå, og det har vært knyttet spenning til om veien vil åpnes igjen innen morgenrushet i Bergen begynner torsdag. Statens vegvesen opprettholder målet om å åpne veien igjen i løpet av natten.

– Vi vet ennå ikke nøyaktig klokkeslett for når veien kan åpnes igjen, men kommer tilbake til dette så snart vi vet noe mer, sier avdelingsdirektør Grethe Vikane onsdag kveld.

Naboene fikk vende hjem
Skadene er ikke så store som først fryktet etter vannlekkasjen, og det ble onsdag ettermiddag gitt klarsignal til at alle de evakuerte, bortsett fra beboerne i ett hus, kan flytte hjem igjen.

Bergen kommune orienterer de evakuerte og skaffer dem transport, opplyste Vest politidistrikt i en pressemelding.

En rekke nødetater ble sendt til Sandviken i Bergen tirsdag kveld da beboere i området meldte at det fosset vann ut av muren som går nedenfor E39. Anslagsvis 750.000 liter vann har lekket ut, og 60 personer ble evakuert.

Fant flenge

Vaktsjef Terje Mellingen i Bergen Vann opplyser til BA at de har funnet flengen som forårsaket vannlekkasjen.

– Vi har funnet deler av flengen, men fortsetter å grave til vi har lokalisert hele sprekken, sier Mellingen. Han anslår at lengden på flengen er på 1-2 meter.

Stengingen av veien får dermed følger for alle som skal til og fra nordlige deler av Bergen. Det er omkjøring via Arna og Hardangervegen. I morgentimene var trafikkaoset et faktum, med saktegående og tidvis stillestående køer.

– Vi har klart å få til en avvikling som kan fungere og få folk fram, men det er jo saktegående, sa Kristian Fauskan, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen vest til NTB onsdag morgen.

Til Bergens Tidende opplyser Fauskan imidlertid at onsdagens trafikkaos etter forholdene har gått «noenlunde OK».

Innbyggere ble oppfordret til å reise kollektivt inntil E39 sørgående retning åpner igjen.

Kokevarsel delvis opphevet

Lekkasjen og det påfølgende trafikkaoset har også ført til at flere som skulle fly fra Bergen, måtte kjøpe nye billetter, skriver Bergensavisen.

Om lag 240 husstander mistet vannet, og nær 2.000 personer fikk varsel om at de måtte koke vannet. Onsdag formiddag er kokevarselet redusert til å omfatte 77 husstander.

Trafikktrøbbelet har også fått konsekvenser for sykehus og nødetater. Bergen kommune opplyser at legevaktstasjonen i Åsane har åpnet som følge av lekkasjen. Denne er vanligvis bare åpen etter klokken 16.

Nødetatene og Haukeland sykehus har også møter om hvordan de skal løse beredskapen utover dagen, skriver NRK.