Dyrk dine egne grønnsaker balkongen

Ordtaket "Det som ikke går i bredden, går i høyden" gjelder i aller høyeste grad hvis du vil dyrke sunn mat på balkongen.

Invester i store potter heller enn mange små, som skal vannes hele tiden. De store pottene kan romme flere planter i samplanting og de tørker ikke så fort ut.

Legg et godt lag med lecakuler i bunnen før du legger over en gasklut el.l.
Dette hindrer jorden i å synke ned i lecalaget. Fyll så på med god og næringsrik pottejord og fyll på med de grønsakene og urtene du ønsker deg. Kjøp en stor flaske flytende næring og være raus, men ikke overdriv, for da kan planten fort bruke krefter på produksjon av bladverk istedetfor grøde!

Pottene bør stå på en god skål, men se til at det ikke står vann i skålen, da er det store sjanser for at røttene dør av oksygenmangel.

Hva går?
I første omgang kan man tenke klatrere, og hvilken plante ligger i fremste rekke da? Jo, - squash, blomkarse og sukkererter. Alle gode til bruk i matlaging! Alle disse plantene blir bredere jo høyere de blir og dermed kan du dyrke lave og lubne Mini-tomatplanter på de "nedre gemakker" i samme kasse. Siden squashen er veldig tørst, bør den få stå alene og få ekstra tilførsel av vann.

En frodig urtehage kan enkelt lages ved å plassere utvalgte krydderurter i terracottaurner på alle trinnene en gammel tiloversblitt gardintrapp.

Ved å henge opp et galvanisert gitter på veggen, kan du feste potter til dette og ha en blanding av prydblomster, urter og matnyttige planter. Husk at salat vokser fort og er du flink til å hele tiden å ha gang i flere potter av gangen, kan du høste salat hele sommeren fra pottene på veggen! Reddiker, lave Ringblomster, chili og gressløk kan fungere godt på en slik vegg.

Andre egnede krydderurter er bl.a. persille, rosmarin, rød og grønn basilikum, gressløk, timian, oregano og purre.

Har du plass å sette av til litt større kasser eller bare en jordsekk kan du også dyrke auberginer, paprika, flere typer tomater og agurk. Men dette tar altså litt større plass en urtene, salat og reddiker.

Hvis du har lyst på vitaminbomber som bær, er de fleste bærtyper nå å få fatt i som oppstammede utgaver som ikke tar for stor plass og gir fin struktur på en terrasse. En overfylt jordbærampel er heller ikke å forakte!

Spesialfrø - manipulerte grønsaker
I de senere år har spesielt de engelske frøfirmaene forsket mye på å lage frø til matplanter i "balkong-størrelse". Jeg kan nevne; Lettuce - Mini Green Improved, som er en Iceberg salat som blir på størrelse med en tennisball. Kjekt å slippe å ha det halve liggende for å bli glemt og dårlig!

Du kan også få kjøpt ferdige blandingsposer med frø til kun mini-grønsaker som vil gi deg påfyll hele sommeren igjennom.


www.thompson-morgan.com - frø til minigrønsaker
www.sperli-samen.de - frø til minigrønsaker
www.hageglede.no - frø til minigrønsaker
www.hortiverti.dk - selger stativ og annet til loddrette hager

Og har du mulighet for det, så sett i alle fall noen gresskarfrø! Halloween kommer garantert i år også og det er morsomt å stille med eget dyrket gresskar-hode! Det er enkelt å dyrke, så lenge man gir godt med næring, men det tar stor plass! En ypperlig aktivitet for heldige barn med stor balkong.