Skal plante i tusentall

Statens vegvesen er i aller høyeste grad en stor grøntaktør. Etatens utemiljøplaner forteller at planteaktiviteten vil være høy de kommende årene.

Sunniva Schjetne i miljøseksjonen i Vegdirektoratet har tall på hva Statens vegvesen Region øst planlegger av planting de neste årene.

Ifølge Schjetne har regionen en kontrakt med en planteskole på dyrking av 4000 løvtrær, 1500 vintergrønne trær og busker, 37.000 busker og 75.000 mindre planter. Dette skal plantes ut i Østlandsområdet de nærmeste årene.

– Vi regner med at vi er den etaten som planter flest trær. De ti siste årene har vi plantet tusenvis av trær over hele landet, sier Schjetne.
De 10-15 siste årene har Statens vegvesen rettet større oppmerksomhet mot miljøet langs gater og veier. Økt bruk av landskapsarkitekter tidlig i prosjekter sørger for at ”grønne” tiltak ikke kommer i siste rekke når gater og veier planlegges.

– Vi har landskapsarkitekter med på så å si alle prosjekter. Tidligere var det slik at landskapsarkitekten kom inn for å beplante mot slutten av prosjektene. Nå kommer vi som regel inn i planfasen og da blir resultatet mye bedre, understreker Schjetne.

Hva legger dere vekt på under planleggingen?

– Vi prøver hele tiden å skape harmoniske veianlegg. Tilpasning til stedet blir derfor et viktig, element, svarer Schjetne og legger til at de får mange positive tilbakemeldinger på det arbeidet de gjør innen formgiving, stedstilpassing og etablering av grøntanlegg.