Sjokoladen må være norsk
Utenlandsk sjokolade sliter i butikkhyllene. Nordmenn vil ha den norske.
– Over 70 prosent av sjokoladen vi spiser er laget i Norge. Norske merker klarer seg svært godt i konkurransen med utenlandsk sjokolade og sukkertøy, sier direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke.
Det er ikke tollvern på sjokolade og sukkervarer, og det betyr at norske sjokoladeprodusenter som Nidar, Freia og Brynildsen møter full konkurranse fra produsenter i andre land. Men nordmenn vil ikke ha den utenlandske sjokoladen.
– Importen av sjokolade har vært stabil de siste ti årene. Ingenting tyder på at nordmenn bytter ut den norske sjokoladen med utenlandske merker. I 2001 importerte vi 38 000 tonn sjokolade og sukkervarer, i fjor var tallet 39 500 tonn, sier Guldbrandsen.
Barndomsminner
Sjokoladehyllene i butikker og kiosker domineres fullstendig av de norske sjokoladeprodusentene. Og ingen sjokolader rokker ved posisjonen til Freias Melkesjokolade som alene har en markedsandel på ni prosent.
– Melkesjokoladen er blitt selve definisjonen på hvordan sjokolade skal smake. Vi er vokst opp med smaken, og all annen sjokolade sammenlignes med den, sier markedsdirektør Bjørn Kjetil Tønnessen i Freia.
Han mener sjokoladesmaken du har vokst opp med setter varige spor i smaksløkene.
– Det gjør det veldig vanskelig for nye sjokoladesmaker og merkevarer som vil inn på det norske markedet. Fenomenet er det samme i andre land. I England har Cadbury tilsvarende posisjon, og svenskene elsker sin Marabou-sjokolade.
Ingrediensene i sjokolade er stort sett de samme i mange land. Men blandingsforholdet og framstillingsprosessen er ulik.
– Den norske melkesjokoladen smaker mer av kakao og er mindre søt enn i andre land. I Sverige og England smaker sjokoladen mer karamellaktig, sier Tønnessen.
Konservative
Også i Nidar merker de tydelig at nordmenn er konservative i sjokoladesmaken.
– Selv om åtte av ti gjerne prøver nye smaker, sier de samtidig at nye sjokolader må inneholde smaker som de vet de liker, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Nidar.
I en undersøkelse MMI har gjennomført for Nidar, sier 62 prosent at sjokoladen skal være ren. 70 prosent sier at sjokoladen skal være fast i konsistensen.
– Nordmenn vil ha enkle og rene smaker. Både salgstallene og undersøkelser bekrefter at tradisjonsrike og eldre sjokolademerker fenger mest. Nordmenn liker best sjokolader som vi har spist før. Hele 40 prosent av oss har den samme favorittsjokoladen som da vi var barn, sier Rønning.
Glad i søtt
Gjennomsnittlig spiser hver nordmann 9,5 kilo sjokolade i året og ligger dermed nær sjokoladetoppen i Europa. Bare sveitsere (10,7 kilo), engelskmenn (10) og rumenere (9,8) spiser mer enn oss.
I følge Coabisco, den internasjonale organisasjonen for sjokolade- og kjeksprodusenter, spiser danskene 7,6 kilo i året, finnene 6,5 kilo og svenskene 6,22 kilo.
53 prosent av sjokoladen vi spiser er laget av Freia, 27 prosent av Nidar og 4,3 prosent av Brynildsen, som lager Minde sjokolade.
Og selv om en del av Freias sjokoladeproduksjon er flyttet ut av Norge etter sammenslåingen med Kraft Foods, er fortsatt 75 prosent av Freiasjokoladen som selges her i landet produsert i sjokoladefabrikken på Rodeløkka i Oslo.