<p>Airon Voolaid (til venstre) og Reino Soots i Q-Haus.</p>

Hælene i taket for estiske BRD-utstillere

Estland er, tradisjonen tro, godt representert på Bygg Reis Deg. I tillegg til en stor fellesstand har også flere estiske aktører egne standområder.

Reino Soots i Q-Haus stiller seg på hendene på stand. Hjemme i Estland har de byget et helt hus snudd på taket og på Bygg Reis Deg har de med seg en liten bit av en opp-ned-fasade.

– Vi bygde opp-ned-huset for å utfordre oss selv. Men for det meste bygger vi med den riktige siden opp, forsikrer salgssjef Airon Voolaid i Q-Haus.

Element- og modulprodusenten har vært til stede i det norske markedet i 13 år, og har Norge som sitt primære eksportområde. Hele 90 prosent av eksporten til den estiske produsenten går til Norge.

– Vi har også gode samarbeidspartnere i Norge. Fra før av har vi en avtale med Aker Entreprenør, og i september signerte vi en kontrakt med AF Gruppen om leveranse av både etasjeskiller, inner- og yttervegger til 48 hus på Kråkerøy, sier Voolaid.

Flere utstillere

I tillegg til Q-Haus har også de estiske selskapene Seve Ehituse, Viljandi Metall VMT og Esthus Puitpaneel egne stands på Bygg Reis Deg 2017.

 Statlig eksportrådgiver for Estland i Norge, Margit Ihlebakke.

14 andre estiske eksportører til den norske byggenæringen står samen på det baltiske landets fellesstand i Hall F.

Statlig eksportrådgiver for Estland i Norge, Margit Ihlebakke, sier til Byggeindustrien at Bygg Reis Deg er en viktig arena for de estiske selskapene, og hun er godt fornøyd med hvordan byggevaremessen har gått.

– Vi har hatt flask med plasseringen i år, og det er vi veldig fornøyde med. Vi har fine merkenavn rundt oss, og det gir ekstra oppmerksomhet, sier hun.

500 millioner euro

Den norske eksporten er noe Ihlebakke og estiske selskaper verdsetter høyt.

– 500 millioner euro er et sentralt tall for det norsk-estiske handelsforholdet. I dag utgjør norske investeringer i Estland omtrent 500 millioner euro, og har vært ekstremt viktig for å få opp produksjonskraften i landet. Nå er vi i full produktivitet, og eksporterer hvert eneste år for rundt 500 millioner euro til Norge, forteller Ihlebakke.

Hun håper Bygg Reis Deg kan brukes for å knytte flere langsiktige partnerskap mellom norske og estiske aktører.

– Det er utrolig fint at messen er så sentral. For vår del kunne det gjerne ha vært hvert år, sier hun.