Etter hvert som det gjennomsiktige treproduktet gir fra seg lagret varme, blir det mindre gjennomsiktig. Foto: American Chemical Society

Gjennomsiktig tre lagrer varme

Et nyutviklet treprodukt kan både sørge for naturlig lys og varmelagring i bygg.

Et unikt materiale utviklet av svenske forskere er gjennomsiktig, kan ta opp og gi fra seg varme for å holde stabil innetemperatur, og er laget av tre. I en artikkel fra non-profit-organisasjonen American Chemical Society (ACS) beskrives det spesielle materialet som et nytt og spennende produkt innen moderne og miljøvennlig bygging.

Utgangspunktet for nyvinningen er arbeid ledet av avdelingsleder Lars Berglund ved avdelingen for biokompositter ved Kungliga Tekniska Högskolan (KHT) i Sverige. I 2016 kunne Berglunds team vise frem et gjennomsiktig treprodukt med gode termiske egenskaper. Treet var gjort gjennomsiktig ved å fjerne det lysabsorberende stoffet lignin fra celleveggene i en blokk balsatre, og resultatet var et gjennomsiktig materiale med bedre isolerende egenskaper enn glass og gode bærende egenskaper i tillegg.

I en videreutvikling av produktet har forskerne introdusert polyetylenglykol, som i tillegg til å stabilisere treet, smelter ved omtrent 27 grader, og dermed kan lagre varmeenergi om dagen og deretter stivne og slippe fra seg varmen om natten.

Forskerne jobber nå med å skalere opp produksjonen og gjøre den industrielt tilgjengelig. Ifølge artikkelen fra ACS kan det gjøres tilgjengelig i markedet i løpet av så lite som fem år.