Foto: APX systemsFoto: APX systemsFoto: APX systems

Gausdal Bruvoll med teknologiløft i ny fabrikk

Gausdal Bruvoll starter opp et nytt forskningsprosjekt i samarbeid med Universitetet i Ålborg, Norsk Treteknisk Institutt og APX systems.

Det kommer frem i en pressemelding fra APX systems fredag.

Gausdal Bruvoll åpnet for ikke så lenge siden en malingsfabrikk i Gausdal i Oppland. Nå starter de opp med et forskningsprosjekt som inneholder flere elementer av nye teknologier, heter det i meldingen.

Sammen med Universitetet i Ålborg, Norsk Treteknisk Institutt og APX systems skal de prøve å optimalisere produksjonen av Gausdal Bruvoll-produktet Ultimalt.

– I 2018 startet vi opp med RFID som informasjonsbærer på plank for å styre roboter. På syv avlesningspunkter har vi kontroll på planken i det den går inn til råtebehandling, maling og tørking, sier Jan Erik Evanger, daglig leder i APX systems, i pressemeldingen.

– Planken blir nok ikke mer intelligent med det nye prosjektet, men ved hjelp av flere sensorer skal vi overvåke, og ikke minst trimme fabrikken, ved ulike årstider. Sensorene skal måle temperatur samt luftfuktighet inne og ute og i trevirke, luftmengde utenfra, og en egen sensor som måler kvaliteten på påført maling. Ved hjelp av sensorene vil vi få en mengde data, som gir oss grunnlag for å trimme fabrikken, forklarer seniorforsker ved Treteknisk, Ulrich Hundhausen.