Ny vår for økologiske epler

Hva skal til for at økologiske epler blir en suksess?

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Ifølge ekspertene er det to ting som må oppfylles. Eplene må være immune eller sterke mot sykdommer og de må rett og slett smake godt.

Økofrukt DA har nylig avsluttet et forskningsprosjekt som har undersøkt nettopp disse kriteriene. Økofrukt DA er en av Norges ledende produsenter av økologiske epler. De har drevet økologisk epledyrkning i mer enn 20 år.

- Markedet for økologisk frukt er godt. Tross dystre spådommer om det motsatte, opplever vi stor etterspørsel etter våre varer, sier prosjektleder Alf Kigen i Økofrukt DA.

Smak er viktig
I dag produserer Økofrukt flere enn 20 forskjellige eplesorter. I forskningsprosjektet tok man utgangspunkt i over 150 sorter. Etter grundige vurderinger valgte man seg ned til 20, hvorav de fleste er testet gjennom hele prosjektetprogrammet. Forskerne har kommet frem til fem nye eplesorter som er resistente mot skurvsopp.

Sortene falt dessuten godt i smak hos forbrukerne. Det ble gjennomført både profesjonelt smakspanel og preferansestudier i hoteller, butikker og skoler. Andre kvaliteter som farge, form og tekstur ble også testet.

Økologisk mål
I dag utgjør økologiske epler under to prosent av eplemarkedet i Norge. Regjeringens mål for økologisk produsjon og omsetning er 15 prosent innen 2020.

Les hele saken om økologiske epler her.

Powered by Labrador CMS