Litt matolje på toppen av sluket hindrer at vannstanden synker. (Foto: Newswire)

Unngå dolukt i huset etter jul

Mange drar bort i jula. Her er et triks for å unngå at det lukter avløpssystem i hele huset når du kommer hjem.

Når bad, do og vasker står ubrukt over tid, øker sjansen for at det begynner å lukte.

– Mange tror at lukten kommer fra doen, men den kommer egentlig fra sluket. Grunnen er at det ikke får tilførsel av fuktighet. Etter hvert fordamper vannet i sluket og gasser fra avløpssystemet kommer inn i rommet, sier daglig leder Ketil Skår i Varme & Bad Fauske.

Men det er en metode for å stenge for den uønskete dunsten.

– Ta av risten og hell litt matolje i sluket. Oljen legger seg som en hinne oppå vannspeilet og forhindrer at vannet fordamper, sier Skår.

Du får også kjøpt egen sperrevæske for formålet med frysepunkt på 25 minusgrader, særlig nyttig på hytta.

– Matolje fungerer bra for kortere tid, som at du drar bort i jula. Men har du et mer permanent problem med lukt fra sluket, vil sperrevæske være bedre. Den slipper igjennom dusjvann ovenfra og blir liggende som et lokk som sperre for lukt, sier han.

– Steng hovedstoppekrana

Noen skal på familietreff på Skreia i høytiden, andre tar hele jula i utlandet. I år ligger det an til ekstra lang romjul for mange på grunn av tre runder med inneklemte arbeidsdager.

– I tillegg til alle som feirer jul på hytter og i barndomsbygder, drar rundt 40 000 nordmenn på charterferie i romjula. Gran Canaria har vært på topp i mange år som populært reisemål, fulgt av Tenerife og Thailand, sier Sophie Frisholm Damsund i Ving.

Før du drar, skal du vite at det er flere juleforberedelser rørleggere er opptatt av. For hjemme i Norge kan temperaturen synke mens du er bortreist.

– Du må gjerne skru ned temperaturen hvis du skal bort, men skru den for all del ikke helt av. Hold temperaturen over ti grader i oppholdsrom når du reiser bort, sier Skår.

Frosne rør forårsaker mye skade. Å stenge hovedstoppekrana mens du er på langtur, er det beste rådet rørleggeren gir til folk. Men da bør du også åpne en kran eller tre for å la vann som er oppsamlet i rørene få renne ut. Det gjør også at trykket avlastes hvis frosten kommer.

Fettet tetter

Et siste råd fra rørleggeren for en god jul gjelder ribbefett. Det er fristende å helle restfett fra julemiddagen rett i vasken. Det merker rørleggerbransjen konsekvensen av.

– Fettet flyter når du heller det ut, men det stivner når det kommer ut i ledningsnettet. Da er veien kort til at rørene tetter seg, sier Skår.

Tette rør må spyles opp. I verste fall må rør ut fra boliger byttes.

Fettet blir julemat for firbente i kloakken, særlig i byene.

– Hadde alle vært flinke til å kaste matavfall og fett der det hører hjemme, i søpla eller posen med matavfall, ville vi vært spart for de enorme fettansamlingene i rørnettet som holder liv i store kolonier med rotter, sier overingeniør Vivi Paulsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.