Rimelig ferie i statens hytter
Ikke alle har fått med seg at staten leier ut hytter for en billig penge. Fortsatt er mange ledige i vinterferien.
Statskog eier mer enn 300 hytter over hele landet. 65 er tilgjengelig for korttidsleie, og 34 av disse har en standard som gjør dem egnet til overnatting i vinterhalvåret.
- Mange er ledige ennå, selv om vi nærmer oss vinterfeiren. Hyttene er nok ikke så godt kjent blant folk flest, opplyser Eva Kristin Grøndal i Statskog.
Finn din hytte
Hyttene ligger spredt fra Troms til Agder-fylkene. De fleste har vedovn og propankjøkken. Ikke alle har strøm, mens andre igjen har både solcellepanel og vann i springen.
Prisen er helt nede i 400 kroner døgnet for de rimeligste. Statskog har lagt ut en fullstendig oversikt på sine nettsider.
Vinterstid kan ta det ta både én og to timer å ta seg til en Statskog-hytte etter at du har satt fra deg bilen.
- Av og til er det fint å gjøre noe helt annet enn det man er vant til, og ta en pust fra hjemmefronten. En hyttetur med enkel standard kan fungere som et avbrekk fra hverdagen og være en stor opplevelse, sier Grøndal.
Og mange tenker nok tanken. For eksempel benker over en million nordmenn seg foran skjermen når Oddgeir Bruaset tar seerne med til bortgjemte øyer og fjellgårder på søndagskveldene, i NRK-suksessen Der ingen skulle tru at nokon kunne bu.
Primitiv belønning
Mindre luksus i naturen gir ikke nødvendigvis mindre velvære enn om du er omgitt av mye luksus, skal en tro forskere. Bjørn Kaltenborn er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og har studert hvordan folk forholder seg til naturen og bruker den.
- Følelsen av mestring er en viktig del av opplevd livskvalitet. Og ulik bruk av naturen gir ulik mestringsfølelse, sier Kaltenborn.
Sånn sett er det lite å hente i en nybygget hytteleilighet i Hemsedal, med bilvei til døra, flatskjerm med peisbålfilm og ellers det meste for hånden.
- Til og med trivielle gjøremål som å ta seg fram til hytta til fots, tenne opp i peisen, hente vann i brønnen, har et element av belønning og mestring ved seg, sier NINA-forskeren.
Terrenget lokker
Noen Statskog-hytter er mer ettertraktet enn andre. I Troms er for eksempel den nyoppførte Leinahytta i Bardu populær, beliggende rett ved naturreservat og flere fiskevann. Holmevasshytta i Sirdal i Vest-Agder er et annet eksempel.
- Mange av hyttene ligger i glimrende turterreng, eller områder godt egnet for jakt og fiske. Det øker attraksjonsverdien. Det hører med robåt til hyttene som ligger ved vann, sier Eva Kristin Grøndal i Statskog.
Finanskrisen blir spådd å påvirke nordmenns ferievaner i 2009.
- Om vi får mange besøkende, gjenstår å se. Men flere vil nok ta innover seg slagordet om at Norge er ditt nærmeste ferieland, sier Grøndal.