Geir Pollestad (Sp) i sier forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett med regjeringen blir harde. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

SV og Sp varsler hard kamp om revidert budsjett – Ap er optimistisk

Sp varsler tøffe tak mot sin gamle regjeringspartner og krever gjennomslag, mens SV roper om vanskelige tider og ønsker omfordeling og mer velferd.

Publisert

– Det er jo vante ord i forkant av en budsjettforhandling. Heldigvis er jeg optimistisk av natur. Disse tre partiene har mer til felles enn det som skiller oss. Og en veldig viktig felles motivasjon for oss er at ingen av oss ønsker et regjeringsskifte til høsten, sier finanspolitisk talsperson Tuva Moflag i Arbeiderpartiet til NTB.

Siden statsbudsjettet ble lagt fram i fjor, har Senterpartiet gått ut av regjeringen.

Selv om det var partileder Trygve Slagsvold Vedum som hadde hånden på rattet da det opprinnelige budsjettet ble lagt fram, varsler forhandlingsleder Geir Pollestad harde tak når Sp nå skal møte Ap til forhandlinger om den reviderte versjonen.

– Vi har ikke noen tanke om å påvirke revidert budsjett mindre fordi vi har gått ut av regjering. Snarere tvert imot, sier han til NTB.

Mer omfordeling

Finansminister Jens Stoltenberg la torsdag forrige uke fram sitt første reviderte nasjonalbudsjett siden 1997. Etter påplussingen med 50 milliarder kroner til Ukraina er oljepengebruken opp i 542,4 milliarder, noe som er rekord.

Heller ikke SV kommer til å gi ved dørene i de forestående forhandlingene med Ap. Nyutnevnt talsmann for finans, Andreas Sjalg Unneland, sier at det blir viktig med omfordeling og å utvide velferden. Ferske tall fra Sifo viser at norske barnefamilier fremdeles sliter med dyrtiden og høye renter.

– Dette blir krevende forhandlinger, fordi det er krevende tider for folk. Det går godt i norsk økonomi, heldigvis, men det går ikke godt for alle. Én av fire barnefamilier kutter i utgifter og tar barna ut av fritidsaktiviteter fordi de teller på kronene, sier Unneland.

Frist 20. juni

Innen 13. juni må innstillingen for det reviderte budsjettet være klart for å legges fram i Stortinget. Senest 20. juni kan det bli vedtatt av politikerne før sommerferien. I god tid før dette må partiene møtes og bli enige.

– Det tar litt tid før vi er i gang med selve forhandlingene. Hvordan jeg legger opp løpet, skal jeg ha dialog med SV og Senterpartiet om. Direkte, ansikt til ansikt, og ikke gjennom mediene, sier Moflag til NTB.

Hun legger vekt på at det reviderte budsjettet allerede hviler på en enighet mellom SV, Sp og Ap fra før jul.

Moflag legger til grunn at begge partiene vil respektere denne avtalen.

– Jens er en «big spender»

I Sp er de veldig klar på at holdningen overfor sin gamle regjeringspartner vil være ganske annerledes når de skal finne fram til en ny enighet om pengene som skal fordeles i budsjettet.

Mandag gikk partileder Trygve Slagsvold Vedum ut sammen med Pollestad med et forslag om å senke momsen på mat fra 15 til 10 prosent, til en regning av 9 milliarder kroner.

Det ble tatt lunkent imot av Arbeiderpartiet. Både statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg har vist at til Vedum, da han selv satt i regjering og var finansminister, ikke mente et slikt kutt var en god idé.

Nå sier Pollestad at det er godt med handlingsrom i budsjettet og at Stoltenberg selv har lagt inn kutt i elavgiften på 3 milliarder kroner.

– Jens prøver seg på å si at han og regjeringen bare har lagt fram et budsjett som kun er til revidering, men det er ikke sant. Han er en «big spender», altså, sier Pollestad.

Vil ha gjennomslag

– Regjeringen hadde jo i fjor 76 mandater i Stortinget. Nå har den 48. Det er klart det blir en mye tøffere stortingsside på dette. Vi vil jo ha gjennomslag.

Han sier partiet heller ikke er interessert i å forhandle sammen med SV opp mot Ap, i alle fall ikke til å begynne med.

– Innledningsvis i forhandlingene ønsker vi ikke at Arbeiderpartiet skal spille oss opp mot hverandre. Jeg er nokså sikker på at Senterpartiet og SV vil ha en god del felles prioriteringer, sier han videre.

– Vi kommer til å ha dialog på tvers, bedyrer Pollestad og viser til at de tre partiene har greid å komme til enighet tidligere.

Uaktuelt med kutt

– Det som er viktig for oss, er at folk skal ha god hverdagsøkonomi og en velferd som følger deg livet gjennom. Det er det aller viktigste, og da er det helt uaktuelt med kutt i velferd, sier SVs Unneland.

Moflag erkjenner at situasjonen er en annen nå enn da Ap og Sp allerede var enige i regjering da de gikk i forhandlinger med SV.

– Nå er det en annen situasjon hvor det er et regjeringsparti og to opposisjonspartier, men felles for oss alle er at vi har skrevet under på denne budsjettavtalen før jul, sier hun.

Powered by Labrador CMS