Gratis klimakvoter og gratis boligfinansiering
Vi må bygge bedre hus sier du i din leder i Byggeindustrien nr 2 - 2009. Du er også opptatt av kompetanseheving og miljøhensyn.
Nedenfor viser jeg at også i økonomiske krisetider kan "alle" skaffe seg egen passivhusbolig dersom vi tenker nytt.
Gratis klimakvoter - i Norge, og gratis boligfinansiering
Passivhus er bygninger som bruker minimalt med energi. I Tyskland, Østerrike og Sveits er det bygget ca 6000 slike boliger. I Norge et fåtall, deriblant èn villa. Det koster noe mer å bygge slike boliger. Men det er en god investering, både for eier og for Norge. Dette fordi energiutgiftene blir lave og fordi utslippene av klimagasser blir drastisk redusert.
Finansdepartementet skal bruke fire milliarder til kvotekjøp i utlandet for å oppfylle Norges klimaforpliktelser. (Hvorav ca tretti prosent går rett i lomma på klimameglerne.) Norge ønsker å kjøpe klimakvoter i Kina. Det betyr at Norge gir store beløp til Kina, som om ikke landet har tilstrekkelig med penger til å bygge egne kraftverk.
Det burde være mer hensiktmessig for staten å låne ut store deler av de fire milliardene til nordmenn som vil bygge passivhusboliger i Norge. Da beholder staten mesteparten av de fire milliardene og får renter på pengene. Og sist men ikke minst. Staten får redusert klimautslippene betydelig i Norge - gratis.
Nedbetaling av egne boliglån bør være en menneskerett
Den sikreste måten å opprettholde fattigdom og klasseskille på er å nedbetale andres boliglån. Dersom man betaler kr 5 500 pr mnd i leie, vil man allerede etter ca 12 år ha nedbetalt andres boliggjeld med en million.
Dessuten vil de som leier ikke få ta del i den verdiøkning som eid bolig innebærer over tid. Over de siste 10-15 år har de som har leid bolig gått miste om 1-2 millioner i verdistigning.
Tapet for de som leide i denne perioden har vært i størrelsesorden 2-3 millioner. (Nedbetaling av andres boliglån, pluss tapt verdistigning.)
Derfor bør nedbetaling av egne boliglån være en menneskerett.
Byggenæringen slipper å si opp ansatte
Det som er skissert ovenfor resulterer også i at byggenæringen slipper å si opp folk i nedgangstider, og næringen får kompetanse i bygging av fremtidens boliger.
Idèen er så god at politikerne bør vurdere om noe av Oljefondets midler lånes ut til passivhusbygninger i Norge. Dette i stedet for at Oljefondet investere i Sub-Prime boliglån i USA, hvor fondet har tapt flere milliarder.
Lange lån til passivhus reduserer statens og kommunenes utgifter
Løsningen er at staten ved Husbanken tilbyr lange lån til bygging av passivhus hvor rentesatsen er Norges Banks styringsrente maksimert til 3%.
Utgiftene reduseres slik:
• Økte utgifter for staten i perioder hvor styringsrenten er høyere enn 3% prosent, utlignes mot at statens utgifter til bostøtte reduseres. Dette fordi på et tidspunkt vil lån og avdrag bli så lave, pga økningen i inntekter/ pensjoner, at lånetaker ikke lenger behøver bostøtte. (Leier man bolig må man betale markedsleie, noe som innebærer livslangt beroende av bostøtte, for lavinntektstakere).
• Husbanken risikerer ikke å tape penger, og kommunene reduserer utgiftene til sosialstøtte, fordi alle har boutgifter som de klarer, ved hjelp av lange lån, lav rente og bostøtte.
Kan du bidra til at byggenæringen spiller inn det som fremkommer her, overfor politikerne. Da vil Norge slå to fluer i ett smekk. Man beholder kontinuitet i byggenæringen, og alminnelige mennesker får anledning til å eie sin bolig.
Jeg etterlyser som du gjør i din kommentar på side 18 i Byggeindustrien nr 2 - moral. God moral i boligsammenheng er, at alle mennesker får anledning til å betale ned på egne boliglån. Ikke andres.