Flere bør bytte kraftleverandør
Flere bør bytte kraftleverandør, er oppfordringen fra konkurransedirektør Knut Eggum Johansen og statsråd Heidi Grande Røys (SV).
Torsdag la de fram rapporter som viser hva Konkurransetilsynet gjør på en rekke områder for å øke konkurransen og dermed få ned prisene på varer og tjenester.
Når det gjelder kraftmarkedet viser rapporten at det kan være fra flere hundre til flere tusen kroner å spare på å bytte leverandør.
Konkurransetilsynet vil fortsatt følge kraftmarkedet for å skjerpe konkurransen. Dagens kraftprisoversikt vil bli forbedret, og tilsynet vil se kritisk på kraftselskapene. Blant annet bør det være et tydeligere skille mellom selskapenes nettvirksomhet og deres konkurranseutsatte virksomhet.
Penger å spare
En sammenligning av den dyreste avtalen og den billigste landsdekkende avtalen om standard variabel pris på strøm, viser at den billigste avtalen var 3.300 kroner billigere per år enn den dyreste i perioden 2004 til og med tredje kvartal 2008, ved et årlig forbruk på 20.000 kWh.
I gjennomsnitt kunne en forbruker spare 1.300 kroner i året på å bytte fra en av de dominerende leverandørene til en av de fem billigste landsdekkende leverandørene i denne perioden, viser konkurransetilsynets rapport.
Kraftprisoversikt
På Konkurransetilsynets hjemmeside ligger en kraftprisoversikt som viser hvilke leverandører som er billigst til enhver tid.
Seksjonsleder Ingunn Bruvik i Konkurransetilsynet anbefaler folk å bruke den for å finne ut om man har den billigste leverandøren og eventuelt bytte leverandør.
- Oversikten viser hvem som har den billigste kraftprisen, men det er også fornuftig å vurdere leverandørene, for eksempel se om de tar seg betalt i form av forskudd eller etterskudd, råder Bruvik.
Bedre oversikt
- Desto flere som bytter, desto mer effekt får det. Alle trenger ikke bytte, men det er viktig at enda flere gjør det for å skjerpe konkurransen i kraftmarkedet, sier konkurransedirektør Eggum Johansen.
Både han og Grande Røys sier at Konkurransetilsynet vil videreutvikle kraftprisoversikten som ligger på tilsynets hjemmeside, slik at den blir enda mer brukervennlig
Foreløpig vil ikke Konkurransetilsynet offentliggjøre hvilke selskaper som er billigst og dyrest i undersøkelsen som spenner over perioden 2004 til tredje kvartal 2008.
- Dette er noe vi vil vurdere, lover konkurransedirektøren.
Lokal tilknytning
Både konkurransedirektøren og statsråden for konkurranse er enige om at det krever en viss egeninnsats å finne fram til den billigste kraftleverandøren og å bytte.
- Jeg har byttet leverandør, forsikrer Eggum Johansen mens Grande Røys ikke har gjort det:
- Grunnen er at jeg vet at overskuddet i det lokale kraftselskapet bidrar til å styrke økonomien i kommunen, som er eier i selskapet. Som lokalpolitiker har jeg vært så patriotisk at jeg har valgt å holde på det lokale selskapet, sier statsråden, som dermed også minner om at det kan være flere forhold enn pris som gjør at folk holder fast på en kraftleverandør.