Selv i byene kjører flertallet til jobb, viser Statens vegvesens nye undersøkelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Selv i byene kjører flertallet til jobb, viser Statens vegvesens nye undersøkelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTBHåkon Mosvold Larsen / NTB

Flertallet kjører til jobb – også i storbyene

58 prosent av de spurte på landsbasis tar bilen til jobb. Andelen som reiser kollektivt, er imidlertid på vei opp igjen etter fallet under pandemien.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding om Reisevaneundersøkelsen 2022.

– I alle byområdene med byvekstavtaler (BVA) ser vi at reiser med kollektivtransport gikk betydelig ned i pandemiårene 2020 og 2021. I 2022 var andelen økende igjen, men fortsatt ikke helt tilbake på 2019-nivå, uttaler sjefingeniør Oskar Kleven i Statens vegvesen.

Flest kjørte til jobb i Nedre Glomma-regionen, bestående av Fredrikstad og Sarpsborg. 66 prosent kjører bil til jobb her, og kun 41 prosent er fornøyd med kollektivtilbudet.

I Oslo-regionen kjører 38 prosent til jobb, mens 80 prosent har god eller svært god tilgang til kollektivtilbud, og 29 prosent går til fots på alle reiser samlet. Trondheimsregionen topper sykkelstatistikken: hele 14 prosent sykler til jobb her, mot kun 7 prosent i Bergensregionen.

Hele 82 prosent er fornøyd med kollektivtilbudet i Tromsø, noe som er den klart høyeste andelen.