Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Flere søker yrkesfag i Oslo

For fjerde året på rad øker andelen som søker seg til de yrkesfaglige utdanningsprogrammene i Oslo.

Det skriver Oslo kommune i en pressemelding tirsdag.

I skoleåret 2020/2021 har 27,3 prosent av søkerne søkt seg til et yrkesfag på Vg1 i Oslo.

– 500 flere fremtidige fagarbeidere søkte seg til yrkesfag i år enn hva som var tilfellet for fire år siden. I 2016 var det i overkant av én av fem søkere til Vg1 i Oslo som søkte seg til et yrkesfag. Nå ser vi at godt over én av fire gjør det. Dessuten ser vi at stadig flere også søker seg til læreplass. Det er en gledelig utvikling, og også et resultat av en villet politikk, sier byrådsleder Raymond Johansen i pressemeldingen.

Oslo-byrådet la i 2016 frem strategien Yrkesveien, med over 30 tiltak for å få til bedre søking og gjennomføring i yrkesfagene. I tillegg stiller Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv krav til andel faglærte og bruk av lærlinger hos leverandører kommunen kjøper varer og tjenester av, heter det i pressemeldingen fra byrådet.

– Vi har et mål om at én av tre søker seg til et yrkesfag. Det er et hårete mål, men nå ser vi at dette målet er innen rekkevidde, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap.

Thorkildsen mener det er utfordrende å rekruttere til yrkesfagene i en by som Oslo.

– Vi bor i en by hvor veldig mange har akademisk utdannelse, og vi vet at utdanningsvalg går i arv. For mange av elvene våre, og foreldrene deres, er yrkesfagene noe ukjent. Derfor må vi fortsette å løfte frem yrkesfagene, gi elevene mer praktisk læring fra tidlig alder og sørge for at det venter et seriøst arbeidsliv i andre enden. Jeg vil dessuten berømme alle rådgiverne våre og andre medarbeidere ute på skolene som står på og forteller om alle de flotte mulighetene som finnes i yrkesfagene her i Oslo, sier Thorkildsen.