Ole Bjørnar Lunde i Feiring (til venstre) og Niels Ebbe Gjørup i KVM. Foto: Feiring
Ole Bjørnar Lunde i Feiring (til venstre) og Niels Ebbe Gjørup i KVM. Foto: Feiring

Feiring åpner helautomatisert anlegg for farget asfalt

Industrikonsernet Feiring gjenåpner asfaltverket sitt på Lørenskog med helautomatisk anlegg for farget asfalt.

Det skriver Feiring i en pressemelding denne uken.

– Mens man tidligere brukte håndmakt og måtte kaste 10-kilossekker med farge inn i produksjonen, skjer dette nå automatisk. Det gjør det lettere fysisk, men bedrer også sikkerheten, sier Ole Bjørnar Lunde, driftsleder for Feiring asfalt, i pressemeldingen.

Ifølge Niels Ebbe Gjørup i KVM, som har levert anlegget, er dette det eneste i sitt slag i Norge.

– Det er helt unikt med et fargeblandesystem som rommer hele fargepaletten. Med dette anlegget kan Feiring blande alle farger som er tilgjengelige på markedet. Dette er mulig fordi anlegget kan

Ole Bjørnar Lunde tror bruk av farget asfalt vil bli mer utbredt for å markere forskjellige soner i i trafikken, på parkeringsplasser og i skolegårder.

– Farget asfalt er nok en trend vi bare har sett begynnelsen av. Samtidig som det blir mer og mer vanlig å dele trafikken opp med farger, er det stor forskjell på holdbarheten på malt asfalt og asfalt som er innfarget, sier han.

Da anlegget ble modernisert sist, ble det mulig med høy prosent gjenbruksasfalt. Feiring har nå 40 prosent gjenbruksasfalt som standard. I den siste oppgraderingen har Feiring også lukket asfaltverket.

– Det betyr mye for både støv og støy, i tillegg til at det er mer energieffektivt. I 2023 vil også tørkingsprosessen ved våre asfaltverk være drevet på biogass, som betyr at CO2-utslippene i denne delen av produksjonen vil kuttes med opp mot 90 prosent, sier Lunde.