Europeisk prestisjepris til Statsbygg

Statsbygg får EUs kulturminnepris «Europa Nostra Award» for restaureringen av Eidsvollsbygningen.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding på sine nettsider tirsdag.

Restaureringen av Eidsvollsbygningen har, ifølge den europeiske juryen, bidratt til å ivareta Europas kulturarv.

– Vi er stolte og takknemlige for en slik anerkjennelse av vårt arbeid med å restaurere Eidsvollsbygningen tilbake til 1814, sier Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

Europeisk ener

Statsbygg er blant årets vinnere av den fremste europeiske prisen for restaureringsprosjekter «European Union Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Award».

Eidsvollsbygningen sto klar til bruk til 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014. Eksteriør og interiører ble tilbakeført til slik det kan ha sett ut i 1814. Kjelleren med kjøkken og rom for tjenerskap ble rekonstruert etter tilgjengelige spor og dokumenter. Med dette får publikum også en bedre forståelse for hvordan et slikt hus ble drevet, heter det i pressemeldingen fra Statsbygg.

Historisk

Statsbygg var byggherre, og kommenterer at restaureringen var en kompleks prosess som blant annet involverte kunsthistorikere, kulturminneeksperter, andre rådgivere og et stort antall ulike håndverksfag. Det hele ble gjennomført i nært samarbeid med Riksantikvaren.

Publikum strømmet til Eidsvollsbygningen i løpet av jubileumsåret for å se resultatet, og Museet Eidsvoll 1814 femdoblet, ifølge pressemeldingen, besøkstallet.

Prisen deles ut i Oslo rådhus 11. juni, under Europa Nostras årskongress. Statsbygg har tidligere fått denne prisen for restaureringen av Domus Academica (Urbygningen) ved Universitetet i Oslo, i 2006.