Visepresident i NITO og kommuneingeniør i Kongsvinger kommune, Kjetil Lein i sikringsskapet. Foto: NITO
Visepresident i NITO og kommuneingeniør i Kongsvinger kommune, Kjetil Lein i sikringsskapet. Foto: NITO

Dette er NITO-ingeniørens beste tips for å unngå skader ved lynnedslag

Overspenningsvern er det beste verktøyet for å sikre seg mot lynnedslag, skriver Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO).

I en pressemelding fra NITO deler kommuneingeniør og NITO-visepresident Kjetil Lein sine beste tips til hvordan man kan sikre seg mot lynnedslag.

– Lynnedslag er ikke noe å spøke med. Å bli truffet av lynet er i verste fall dødelig, og huset ditt og andre ting du eier, kan bli rasert, sier Lein.

Det er omtrent 120.000 lynnedslag i året i Norge, og omtrent en tredjedel av disse skjer i løpet av juli måned. Dette er Kjetil Leins beste tips for hvordan man best kan sikre seg mot skader ved lynnedslag:

  • Installer et overspenningsvern i sikringsskapet i huset og på hytta. Da ledes overspenningen bort fra det elektriske anlegget, noe som reduserer faren for at elektrisk utstyr blir skadet av lynnedslag. 1. juli 2010 ble det innført nye regler om overspenningsvern i alle nye anlegg, og fra 2012 ble det påbudt.
  • Sjekk overbelastnings- og overspenningsvernet med jevne mellomrom og særlig etter tordenvær. Om en av modulene er utbrukt, vil ikke anlegget være beskyttet. Overspenningsvernet finner du plassert sammen med strømmåleren og da som regel i sikringsskapet.
  • Overspenningsvern i boliger er et grovvern på strøminntaket som tar den første støyten. Ønsker du å sikre deg ekstra, anbefales finvern på strømkurser i huset der det er tilkoblet ømfintlig utstyr som TV, datautstyr og lignende.
  • Bor du utsatt til for lynnedslag, for eksempel på en åpen høyde, kan det også være lurt å montere en lynavleder.
  • Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner, og trekk ut stikkontakter til elektriske enheter når det lyner – eller før du drar på ferie. Selv om elbilen tåler mer enn TV-en, bør ikke bilen lades i tordenvær. Dersom noen vanner blomstene dine når du er på ferie, kan du få de til å sjekke om strømmen din har gått etter en tordenbyge. Får du slått strømmen raskt på igjen, berger du frysevarene dine.