Det blir et nytt stort steg for menneskeheten når de første boligene på månen bygges. Bjarke Ingels Group (BIG) er med og designer de banebrytende byggene i samarbeid med NASA og teknologiselskapet Icon. Illustrasjon: BIG/IconDet blir et nytt stort steg for menneskeheten når de første boligene på månen bygges. Bjarke Ingels Group (BIG) er med og designer de banebrytende byggene i samarbeid med NASA og teknologiselskapet Icon. Illustrasjon: BIG/IconDet blir et nytt stort steg for menneskeheten når de første boligene på månen bygges. Bjarke Ingels Group (BIG) er med og designer de banebrytende byggene i samarbeid med NASA og teknologiselskapet Icon. Illustrasjon: BIG/IconDet blir et nytt stort steg for menneskeheten når de første boligene på månen bygges. Bjarke Ingels Group (BIG) er med og designer de banebrytende byggene i samarbeid med NASA og teknologiselskapet Icon. Illustrasjon: BIG/Icon

Dansk arkitekt designer menneskehetens første boliger på månen

Danske Bjarke Ingels Group (BIG) samarbeider med romfartsinstituttet NASA og teknologibedriften Icon om å utforme fremtidens bygg på månen.

NASA har annonsert at de første astronautene siden 1972 skal lande på månen innen 2024, og har slått fast at langvarig utforskning av månen vil være mulig innen 2030. For å muliggjøre dette må månebaser bygges, og et av selskapene som skal bidra i denne jobben er startup-selskapet Icon, som har spesialisert seg på 3D-printing av boliger. Icon har tidligere inngått partnerskap med arkitektkontoret SEArch+, som har spesialisert seg på å designe konstruksjoner for verdensrommet, og nå har de også fått med seg danske Bjarke Ingels Group.

– Det er en utrolig arkitektonisk og bygningsmessig prestasjon hvis vi klarer dette, og da ønsker vi ikke at det bare skal være en haug med jord. Dette har betydning, så tanken bak partnerskapet mellom Icon og BIG er å gjøre dette ordentlig robust fra et vitenskaplig og ingeniørfaglig standpunkt, men også verdig som menneskenes første hjem på en annen verden, sier administrerende direktør Jason Ballard i Icon til næringslivmagasinet Fast Company.

Designene som har blitt utviklet for de første månebyggene, er ringformede igloer med en kantete og oppbrutt ytre overflate. Utformingen er ment å være optimal både med tanke på byggbarhet og de svært forskjellige forholdene på utsiden og på innsiden av byggene.