Forsøket på få til et bred klimaforlik på Stortinget ser ut til å strande. Flere partier er ute av samtalene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Bredt klimaforlik raknet på Stortinget – nesten hele opposisjonen trakk seg
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap må komme på banen for å redde klimaloven, mener Venstre etter at forsøket på å få til et forlik i Stortinget kollapset.
Samtalene har pågått i vår etter at Støre i vinter inviterte til et klimaforlik på Stortinget. Men torsdag ble det klart at forsøket på å få et bredt forlik har strandet da alle opposisjonspartiene trakk seg, med unntak av Høyre.
Stortinget er i ferd med å behandle klimameldingen 2035 – der innstillingen skal være klar 3. juni.
Samtalene strandet fordi det ikke lyktes partiene å bli enige om meldingen skal inneholde mål for nasjonale utslippskutt.
Advarer mot nederlag i Stortinget
Venstre mener Støre selv må gripe inn for å redde klimaloven.
– Høyre og Ap har ikke flertall sammen. Det betyr at regjeringen i løpet av formiddagen har mistet muligheten til å danne flertall i denne saken med noe annet parti enn Pasientfokus, konstaterer nestleder Sveinung Rotevatn.
Arbeiderpartiet og Høyre har samlet 84 stortingsrepresentanter og mangler altså én for å få flertall i Stortinget. Irene Ojala fra Pasientfokus er beredt til å være på vippen, men sier hun ikke har blitt kontaktet av noen av partiene.
– Jeg venter på innstillingen. Jeg vil sette meg godt inn i saken, så de må smøre seg med tålmodighet, sier hun.
Det som har skjedd, er svært alvorlig og dramatisk, beskriver Rotevatn. Norge har en internasjonal forpliktelse til å melde inn forsterket klimamål til Parisavtalen. Hvis regjeringen ikke makter å stable på beina et flertall, må Støre gå en ny runde med forhandlerne i Aps stortingsgruppe for å komme miljøpartiene i møte, mener han.
– Alternativet er et pinlig nederlag i Stortinget og et ettermæle som Norges svakeste miljøregjering noensinne, sier han.
– Sp advarer mot uoppnåelige mål
Fra opposisjonen kommer anklager om at Ap var vært lite lydhøre. Sp kaller samtalene en skinnmanøver, der Ap ikke har kommet dem i møte på viktige saker. Avstanden er nå for stor, slår parlamentarisk leder Marit Arnstad fast.
– Senterpartiet vil ikke delta i en kostbar budrunde om å sette høyest tenkelige og uoppnåelige klimamål for Norge. Klimapolitikken må forankres i hverdagen til folk og næringsliv, sier Arnstad.
Frp kaller klimamålene helt urealistiske og kostbare.
– Vi er milevis unna å nå dagens klimamål, og da er virkelig ikke løsningen å ytterligere øke målene slik Ap og Høyre gjør, sier energi- og miljøpolitisk talsperson Marius Arion Nilsen.
Klimapartier: Ambisjonsnivået altfor lavt
Mens Senterpartiet og Frp mener Arbeiderpartiet har satt for høye mål i klimapolitikken, kommer kritikk med motsatt fortegn fra klimapartiene. De mener også at Ap har vært lite villige til å komme dem i møte, men mener målene er satt for lavt.
– Regjeringen vil ikke si hvor mye utslipp som skal kuttes i Norge, og det er å gi Sp og Frp ubegrenset makt i klimapolitikken. Regjeringen vil heller ikke innføre noen kontrollsystemer i departementene, noe de har fått saftig kritikk for av Riksrevisjonen, sier Bastholm.
Også hun bruker ordet skinnprosess for å beskrive samtalene.
Den samme beskrivelsen har Venstre. KrF finner heller ikke grunnlag for å fortsette samtalene. Kjell Ingolf Ropstad sier at det er veldig dumt at det ikke ble konkrete forhandlinger som kunne skjerpet målene og fått på plass flere tiltak. Han vil nå jobbe videre i energi- og miljøkomiteen med å prøve å samle flertall.
Rødt: Ap valgte høyresiden
Rødt mener Arbeiderpartiet har valgt høyresiden i klimasamtalene.
– Vi opplever ikke at de har kommet oss i møte. På Stortinget kan de danne flertall med enten miljøpartiene eller høyresiden, og de har valgt side, sier klimapolitisk talskvinne Sofie Marhaug til NTB.
Hun mener prosessen bærer preg av at Arbeiderpartiet har gjort opp på bakrommet med Høyre.
– De velger en vei som gjør det vanskelig å se forskjell på Ap og Høyre i klimasaken. Det tror jeg mange velgere er misfornøyd med, sier Marhaug.
Hun mener et «liksom-forlik» ikke forbedrer klimapolitikken og etterspør mål for utslippskutt her hjemme.
– Tar det til etterretning
SV holder døra litt på gløtt, men gjør det klart at de ikke vil fortsette samtalene nå.
– Det har ingen hensikt å fortsette disse samtalene så lenge Ap ikke kommer oss i møte på å føre en klimapolitikk som tar klimakrisen på alvor. Hvis de er villige til å føre en klimapolitikk som gjør det, gjenopptar vi gjerne disse samtalene, sier Lars Haltbrekken.
Arbeiderpartiet svarer at de tar partienes beslutning til etterretning.
– Vi har hatt gode samtaler med alle partiene. At flere partier ikke ønsker å forhandle om et bredt forlik, tar vi til etterretning, sier Ingvild Kjerkol, som sitter i energi- og miljøkomiteen.
Sist gang Stortinget ble enige om et klimaforlik, var i 2012. Alle partiene var med unntatt Frp.