Fra dagens pressekonferanse på Toppidrettssenteret i Oslo. F.v. fungerende generalsekretær i NSSF Stig Flatebø, Ole Einar Bjørndalen og adm. dir. i Nordek AS, Rune Smestad.

Bjørndalen og XL-Bygg satser på unge skiskyttere

Noen år tilbake etablerterte tidenes mestvinnende vintersportsutøver ”Ole Einar Bjørndalen-fondet” sammen med XL-Bygg, som har vært hans trofaste støttespiller gjennom mange år. Nå skal fondet bidra til målrettet utvikling av skiskyttertalenter de neste fire årene.

Målet er å dele ut 14 profesjonelle skiskyttergevær fordelt på fire idrettslag per år, totalt 56 våpen til en utsalgspris på om lag 28.500 kroner. Nye, proffe skiskyttergevær er kostbare for idrettslagene, og skiskytterkongen har selv erfart konsekvensene av å være utstyrt med feil våpen i en viktig oppbyggingsfase.

Samarbeidet mellom skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen og XL-Bygg har vart i over ti år, og det ble nylig signert avtale om samarbeid for fire nye år. Bjørndalen er tydelig på hvor viktig det er å ha samarbeidspartnere som støtter både i opp- og nedturer.

- Etter et fantastisk OL i 2002 og et meget bra VM i 2003, hvor jeg tok mine første individuelle VM-gull, dro jeg hjem fra VM i Oberhof i 2004 uten et eneste VM-gull rundt halsen. Jeg innså at jeg trengte ekstra fokus på skyteteknikk, og valgte da å investere i privat skytetrener for egen regning over en toårsperiode. Uten XL-Bygg som støttespiller, hadde en slik ekstra satsing vært tung å realisere. Satsingen i forkant av 2005-sesongen ga de ønskede resultater, og jeg dro hjem fra VM i Hochfilzen med fire gullmedaljer, hvorav tre individuelle, sier Ole Einar Bjørndalen.

Skiskyting er en idrett med ørsmå marginer, og fra tid til annen kreves det ekstra tiltak utenom landslagssamlingene for å opprettholde toppnivået. I slike situasjoner er en langsiktig støttespiller med på å gi økonomisk armslag til å gjøre de nødvendige prioriteringene.

- Uten det private næringslivets støtte til idretten de siste 20-30 årene, ville ikke Norge vært en idrettsnasjon av det formatet vi er i dag, slår Bjørndalen fast.

XL-Bygg på sin side forsøker hele tiden å bruke Ole Einar Bjørndalens innstilling og vinnermentalitet til å motivere ansatte i XL-Bygg-kjeden

- Vi jobber målbevisst hver dag for å fremstå profesjonelt og som «Den hyggelige eksperten» mot våre kunder, fastslår Rune Smestad, administrerende direktør i Nordek AS som blant annet eier og driver byggevarekjeden XL-Bygg.

Selv om Ole Einar Bjørndalen begynner å skimte slutten på sin fantastiske karriere, lover han likevel full satsing i to nye sesonger.

- Lysten til å bli bedre hver dag er fortsatt fullt tilstede, og med XL-BYGG på laget, har jeg de nødvendige ressursene for å nå dit jeg vil, fremholder Bjørndalen, som er kjent for hele tiden å drive nybrottsarbeid innen utstyrsutvikling og treningsmetoder. - Skiskyting har gitt meg opplevelser og enkeltøyeblikk som overgår alle mine villeste drømmer, og nå ønsker jeg å legge til rette for at nye talenter skal kunne oppleve noen av sine drømmer, sier Bjørndalen.

Fra våren 2015 skal det hvert år deles ut 14 profesjonelle skiskyttergevær fordelt på fire lokale klubber i Norge. Geværene skal være klubbenes eie, og lånes ut til talentfulle utøvere slik at de kan trene med proffe gevær. Ideen har bakgrunn fra Ole Einars spede start som skiskytter.

- Da jeg var 13 år gammel kjøpte min far et brukt gevær til meg, slik at jeg kunne komme i gang med skiskyting. Geværet var ikke helt egnet for en person med min kroppsbygning, noe som førte til at jeg tilegnet meg feil skyteteknikk. Jeg ønsker gjennom fondet å bidra til at unge utøvere skal unngå dette, og få tilgang til godt utstyr for å utvikle skyteteknikken.

Det åpnes for søknader fra 1. desember 2014. Like etter sesongslutt 2015 blir fire idrettslag plukket ut som vinnere for 2014. Disse blir så invitert til et formelt arrangement der de vil motta geværene fra Ole Einar Bjørndalen personlig. Norges Skiskytterforbund vil bistå Bjørndalen og XL-BYGG med å gjøre tiltaket kjent blant idrettslagene, samt bistå når det gjelder mottak og organisering av søknader. Søknadsregler for fondet gjøres kjent på XL-BYGGs og NSSFs nettsider medio november 2014.