Et stort ras har gått over jernbanelinjen og E16 i Vaksdal i Hordaland. Foto: Hans-Erik Ringkjøb / NTB scanpix

Bergensbanen åpnes igjen etter ras i Vaksdal

Bergensbanen åpner igjen tirsdag kveld etter jordraset over jernbanelinjen og E16 ved Vaksdal i Hordaland. Det er usikkert når bilveien kan åpnes igjen.

Bergensbanen åpner igjen rundt klokken 22.30 tirsdag, opplyser Jernbaneverket , som startet oppryddingsarbeidet ved 18-tiden.

– De har konkludert med at det ikke er fare for nye ras. Nå er det bare å begynne å rydde, sier pressevakt Thor Erik Skarpen til Bergens Tidende.

– Det betyr også at nattoget fra Bergen til Oslo vil gå, sier Skarpen.

Det er fortsatt usikkert om bilveien vil åpne tirsdag. Det er skader på veien som må undersøkes først, opplyser Statens vegvesen.

Store mengder vann, jord og trestammer raste nedover fjellsiden og over veien og jernbanen i 13-tiden tirsdag. Jordraset var rundt 100 meter bredt, opplyser politiet.

Etter raset ble både E16 og jernbanen stengt på stedet. Togpassasjerer ble fraktet forbi stedet med buss, båt og taxi.

Et lokaltog kjørte inn i raset, men ingen ble skadd.

Hans-Erik Ringkjøp (Ap), som er ordfører i Voss, var om bord i toget som kjørte inn i raset like før Bogetunnelen.

– Vi skjønte at noe var på gang. Først kom en kraftig nedbremsing, så sto søylene med sølevann og dritt, forteller ordføreren til Bergensavisen.

– Dette er enda et argument for å gjøre noe med denne veien og banen, sier han.

Jernbaneverket og Statens vegvesen har laget en konseptvalgutredning for ny vei og bane mellom Bergen og Voss til 33 milliarder kroner, men Oslo Economics mener det å gjøre noe med strekningen ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

– Det er ingen skader på dem, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Liv Eggebø i NSB.

Samtlige passasjerer måtte gjennom en obligatorisk legesjekk. Passasjerene ble først samlet bakerst i toget og senere evakuert.

Raset fikk størst konsekvenser for passasjerer på regiontogene mellom Oslo og Bergen. En del av passasjerene ble fraktet i buss mellom Voss og Bergen, mens andre ble kjørt i båt fra Stanghelle til Garnes og videre derfra buss og tog.