Avviser at Munch-museet vil koste én milliard ekstra

Budsjettrammen for det nye Munch-museet i Bjørvika kan sprekke ettersom verken inventar, renteutgifter eller IKT-løsninger skal være tatt med i regnestykket. Byggherren avviser at dette er riktig.

NRK har sammenlignet hvor mye penger som er satt av til disse utgiftspostene i det nye Deichmanske hovedbibliotek. Dersom kostnadene er tilsvarende for Munch-museet, vil prisen bli over 2,8 milliarder kroner, ifølge kanalens beregninger.

– Hvis vi sammenligner ekstrakostnadene som kom ved Deichmanske hovedbibliotek, etter det stadiet som Lambda er på nå, så er det ikke usannsynlig at prislappen øker med en milliard kroner, sier Frps finanspolitiske talsmann Jøran Kallmyr.

Avviser

Kommunikasjonssjef for Kulturbyggene i Bjørvika, Haakon Berg Jensen, avviser imidlertid at det dreier som om en milliardsprekk i budsjetteringen.

– Vi er litt overrasket over at de prøver å gi inntrykk av at det er noe nytt og dramatisk rundt dette. Vi har nå mottatt nye beregninger som går til ekstern kvalitetssikring. Vi kan ikke kommentere disse tallene nå, men jeg kan si at det ikke er noen grunn til å tro at de rene byggekostnadene skiller seg dramatisk fra det som allerede har vært kjent, sier Berg Jensen til NTB.

Byråd for kultur Hallstein Bjercke (V) sier at deler av sammenligningen er relevant, men at interiør- og IKT-utgiftene blir lavere for Munch-museet enn for biblioteket. Han sier kommunen har fortalt om de kostnadene de kjenner til, men at detaljene først blir klare når prosjektet er kvalitetssikret i juni.

– Gjort rede for

Haakon Berg Jensen mener på sin side at det ikke er noe nytt i tallene som NRK har regnet på.

– Vi er nødt til å ha to tanker i hodet samtidig. Man har de rene byggekostnadene som skal estimeres og kvalitetssikres, og så har vi følgekostnader. Jeg mener vi har gjort rede for disse tidligere og at det er gjort rede for i byrådssaken, understreker Haakon Berg Jensen.

Kulturbyggene i Bjørvika (KIB) er byggherre-etaten som Oslo kommune har opprettet for å gjennomføre byggingen av Munch-museet og det nye hovedbiblioteket for Deichman.