Langøya ligger i Holmestrandfjorden som er en del av Ytre Oslofjord. Tidligere var det et kalksteinsbrudd på øya, men siden 1990-tallet har dagbruddet blitt brukt til lagring av uorganisk farlig avfall.
Avfallsdeponiet på Langøya i Oslofjorden investerer og forlenger driften
Selskapet NOAH investerer i anlegget som tar imot farlig avfall fra industri og søppelforbrenning, etter at regjeringen satte til side et lokalt byggeforbud.
Denne artikkelen er over to år gammel.
NOAH, tidligere Norsk avfallshåndtering, bruker det tidligere kalksteinsbruddet på Langøya utenfor Holmestrand til deponi for blant annet flygeaske fra forbrenningsanlegg og annet uorganisk farlig avfall fra industrien, slik som svovelsyre. Men dette deponiet vil være fullt i 2024, dersom ikke selskapet får bygge en filterpresse.
Kommunen vedtok et byggeforbud i august i påvente av en ny reguleringsplan for øya. Men tirsdag ga kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) beskjed om at det lokale vedtaket måtte vike av hensyn nasjonale interesser. Anlegget tar hånd om farlig avfall fra rundt 75 industribedrifter i Norge som ellers ikke vil ha noe annet sted å levere det.
Etter at regjeringen ga grønt lys, vil NOAH nå bruke 300 millioner kroner på et såkalt avvanningsanlegg.
– Vi sikrer med dette mottak fram til 2030 slik at Norge har en trygg behandlingskapasitet for dette avfallet, sier konsernsjef Anders Lægreid i NOAH.