Bolig-nederlaget er et faktum

Byråkratene i Oslo kommune har så langt i år bare klart å regulere 650 nye boliger i Oslo. Målet per år er 4.500. Det viser tall fra plan- og bygningsetaten som Aftenposten har hentet inn. Dette kan føre til en katastrofe, sier vi.

Når vi vet at det også er mange bremseklosser for økt boligbygging i randkommunene rundt hovedstaden, må man bare erkjenner at de myndighetene som har ansvaret for dagens boligbygging, har feilet.

I følge Aftenposten kan det se ut til at Oslo i år vil klare å godkjenne enda færre boliger i år enn i fjor. Da endte det antallet regulerte boliger på 1.846, også det langt under målet. Når vi samtidig vet at en nabokommune som Nesodden har satt et tak på kun 100 nye boliger i året (og det er like dårlig i mange andre kommuner), må man konstantere at det er noe feil i systemet. Det er også noe alvorlig galt med beslutningsevnen både hos politikere og byråkrater.

V i vet at mange utbyggere står klare med mange planer som gjør at det kan bygges tusenvis med nye leiligheter og hus. Tomtene ligger der jomfruelige og venter. Men så skal det reguleres – og det tar tid. All verdens hensyn og protester skal først behandles – ikke bare en gang, men mange ganger.

I fjor flyttet 14.000 nye mennesker til Oslo. Byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H) har tidligere anslått at det fram til 2030 er behov for mellom 95.000 og 100.000 nye boliger i Oslo. Det vil si at nesten 6.000 boliger må stå ferdig hvert år for å møte folketilveksten.

I fjor ble kun 1.362 nye boliger ferdige, ifølge tall fra SSB.

Vi har gang på gang tatt opp denne saken, men det synes som ingen har evne til å skjære gjennom. Kommer det en forenkling kan man være sikker på at det kommer ti nye krav som gjør det enda vanskeligere å bygge ut.

Noen mener at vi har en boligkatastrofe allerede. Uansett, den nærmer seg stygt. Og mens ny boligbygging kun dekker en brøkdel av behovet stiger prisene på brukte boliger til helt uansvarlige høyder. Dette kan bli fatalt.