Oppgangen kommer

NHO bekrefter det samme som Byggeindustrien har hevdet. NHO-bedriftene venter bedring i markedssituasjonen i 2011. Det viser Næringslivets Økonomibarometer. Her har 1870 bedrifter svart på spørsmål om den aktuelle situasjonen og utsiktene for 2011 på områder som lønnsomhet, arbeidsmarkedet og investeringer, samt andre nøkkeltall for norsk og internasjonal økonomi. Én av tre bedrifter oppfatter markedssituasjonen som god.

 

Undersøkelsen underbygger det inntrykk vi sitter igjen med, nemlig at det særlig er bygg- og anleggsbransjen og tjenestenæringene som tror på bedre tider. Bedriftene i NHO-næringene venter at behovet for arbeidskraft vil øke med 1,3 prosent fra 2010 til 2011, og med 1 prosent for økonomien totalt. Vi tror oppgangen i bygg og anlegg blir større. NHO tror arbeidsstyrken vokser noe mer enn sysselsettingen, slik at arbeidsledigheten vil øke fra 3 ½ prosent i år til 3 ¾ i snitt for 2011. Antallet permitteringer er sterkt fallende.

Fastlandsøkonomien nærmer seg gamle høyder: - Lille julaften er vi tilbake på samme nivå som da finanskrisen inntraff for to år siden, smiler sjeføkonom Tor Steig i NHO. Vi tror at han har helt rett.

Den økonomiske oppgangen drives nå av to faktorer: Investeringene i oljesektoren vokser og privat forbruk ser igjen ut til å ta seg opp.

- Men Norges konkurrentland preges av lav lønns- og kostnadsvekst og lave renter. Det setter klare grenser for norsk økonomisk politikk og inntektsoppgjør, sier Steig.

Fortsatt henger en del investeringer igjen, men vi er faktisk mer positive til økt investeringvilje enn det NHO er. På den annen side er bankene blitt mer restriktive.

Sentralbanksjef Sven Gjedrem som nå snart skal forlate Norges Bank, er alltid pessimist. Nå mener han at husholdningene har for mye gjeld – og at det bør innføres eiendomskatt for alle. Han gjentar redselen om at boligprisene vil synke og at b ankene igjen kan få problemer. Vi tror neppe noen politikere tør å følge hans råd – da er de i alle fall dømt til å tape neste valg.