Flyene lander og tar av på Gardermoen

Oslo Lufthavn Gardermoen var mandag morgen i gang igjen etter stengningen på grunn av vulkanutbruddet på Island.

Bjørn Kjos vil ha norske partikkelmålinger

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier det er ufarlig å fly så lenge det ikke er partikler i lufta, klarvær og god sikt. Han etterlyser nå egne norske partikkelmålinger.

Norsk luftrom er stengt uten at norske myndigheter har undersøkt om det faktisk er vulkanaske i luften, skriver Dagens Næringsliv.

– Å fly inn i en vulkansky er livsfarlig. Men så lenge det er klarvær og god sikt, altså når det ikke er partikler i lufta, er det ufarlig å fly, sier Kjos.

Alle flyplasser i Sør-Norge ble på nytt stengt fredag. Avgjørelsen ble tatt av Luftfartstilsynet og Avinor – uten at det er gjort noen målinger i norsk luftrom. Nordeuropeisk luftfart er lammet, flyselskapene taper milliarder, næringslivet lider og millioner av passasjerer står på bakken.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos vurderer å permittere nesten alle sine ansatte og vil gjerne opp i luften så raskt som mulig.

Avinor og Luftfartstilsynet baserer seg på værrapportene fra britiske Met Office, men der er de usikre på konsentrasjonen av partikler over Skandinavia.

– Ingen har målinger på partikkelkonsentrasjonen i Skandinavia. Det trenger heller ikke å være noen partikler der, sier pressekontakt Helen Chivers i Met Office.

Områdesjef for kontrollsentralene i Avinor, Jens Petter Duestad, avviser kritikken.

– Det jeg kan si er at vi forholder oss til samme data som det samtlige andre tjenesteleverandører gjør, sier Duestad til NTB.

Flyforbud er hysteri og paranoia

Flyforbudet i Norge og resten av Europa vitner om paranoia fra myndighetens side, sier SAS-kaptein Per Gunnar Stensvaag fra Tromsø.

– Flyforbudet er det største hysteriet i vårt århundre, sier Stensvaag, som har 35 års fartstid som pilot, til Nordlys.

Han sier det er viktig å skille mellom det å fly rett over en vulkansky og røyken fra vulkanen på Island.

– Inne i skyen er den en mengde tunge partikler som kan være farlige hvis man flyr rett over vulkanen, men dette gjelder i den umiddelbare nærhet til vulkanen. Det vi har fått i Europa er røyk, og det er ingen som kan påvise at det er farlig. Vi har ofte svart snø på Østlandet på grunn av industriforurensing fra Tyskland, uten at vi stenger luftrommet av den grunn, sier Stensvaag som gir dette bildet:

– Hvis noen pisser i Maridalsvannet, stenger man ikke av vannet i hele Oslo.

Han mener flyforbudet er symptomatisk for et samfunn preget av paranoia.

– Her har vi helikopter som er rustet til å fly inn i områder hvor ørkensand virvles opp, men de samme helikoptrene kan altså ikke sendes inn i en nordnorsk fjord i pent og klart vær for å hjelpe et menneske som holder på å dø? spør SAS-piloten.

Det har blitt vist til en dramatisk nesten-ulykke over Indonesia i 1982, da alle motorene på et fly fra British Airways stoppet på grunn av en vulkansky.

– Flyet fløy like over vulkanen, men myndighetene bruker historien for det den er verdt og skal vise handlekraft for enhver pris, sier Stensvaag til Nordlys.

Ifølge hovedflyplassen egne hjemmesider ankom det første flyet mandag morgen klokken 6.56. Det er et SAS-fly fra Trondheim. Videre ankommer det fly fra Tenerife, New York, Washington og Bangkok. Dessuten har det landet flere innenriksfly.

Flere av flyene som ankommer Gardermoen mandag morgen, er omdirigerte fly. SAS-flyene fra New York og Washington skulle egentlig landet på Kastrup, men danskenes hovedflyplass er inntil videre stengt fram til mandag formiddag.

Innenriksfly

Det første flyet som tok av fra Gardermoen mandag var et Norwegian-fly med kurs for Stavanger klokka 6.52. Like etter dro et SAS-fly mot Trondheim og et annet SAS-fly til Stavanger.

Ifølge Oslo Lufthavns egne sider vil det utover mandag morgen bli en rekke innenriksflyginger fra Gardermoen. Det aller meste av utenrikstrafikken er innstilt.

Det er foreløpig langt flere fly som er satt opp til å ta av fra Gardermoen enn som vil ankomme flyplassen.

Tilbudt tur til Paris

For mange flypassasjerer ser det nå ut til at en lang ventetid kan være over. Først i Finnairs innsjekkingskø mandag morgen sto Michael Maxson fra San Ramon i California. Der hadde han sittet siden klokka 1 natt til mandag. Og klokka 12.30 ser det endelig ut til at han får bli med et fly hjemover.

Reisefølget skulle hjem på onsdag, men asken fra vulkanutbruddet på Island satte en stopper for de planene.

– Vi liker Norge, men er ikke fullt så glad i Island, spøker amerikanerne.

De er i Norge på forretningsreise og har tilbrakt ventetiden på et hotell på Gardermoen. Der opplevde de blant annet at folk har kommet inn på hotellet og tilbudt seg å kjøre dem til Paris for 40.000 kroner, men det takket de nei til.

– Men vi kommer gjerne tilbake igjen til Norge på ferie, sier Maxson til NTB.