Brustad tok innersvingen på Røkke

En «irritert, frustrert og misfornøyd,» Sylvia Brustad (Ap) ga onsdag ettermiddag en klar melding til Aker og Kjell Inge Røkke: slik skal vi ikke ha det i Aker Holding.

Aker: Staten var orientert

Nærings- og handelsministeren med full støtte av den svenske Wallenberg-gruppen vil ikke tillate at Aker og Kjell Inge Røkke behandler nyskapningen Aker Holding som det skulle være et internt Aker-selskap. Under en hastig sammenkalt pressekonferanse onsdag ettermiddag sa statsråden at hun forventet at partene tok inn over seg at saken ikke er behandlet korrekt.
På direkte spørsmål om Aker og Røkkes reaksjon på statens konklusjon, avslo Brustad å kommentere, men la til at hun har full tillit til at saken heretter blir korrekt behandlet.
To alternativer
Staten mener de inngåtte transaksjonsavtalene mellom Aker og Aker Solutions ikke er bindende. Saken må nå inn i generalforsamlingen, eller transaksjonene må nullstilles, krever Brustad.
- All fornuft tilsier at Aker Holding, hvor staten er deleier, skulle hatt anledning til å delta i overlegningene. Det er mye som taler for at saken skulle vært behandlet i generalforsamling, sier Brustad.
- Jeg føler sterk frustrasjon og irritasjon over at vi i staten ikke er tatt med på råd i en sak som viser seg å være så stor. Jeg er svært misfornøyd, sier næringsministeren.
På spørsmål om hvilket alternativ som bør velges, sa Brustad at det er opp til Aker å avgjøre.
Generalforsamlingen
Hvis Konsernsjef Øyvind Eriksen og storeier Kjell Inge Røkke fastholder sine planer for en reorganisering av Aker-konsernet, må de behandles i en generalforsamling i Aker Solutions.
Det vedtak Stortinget gjorde for to år siden om etablering av Aker Holding med staten som en av tre eiere, innebærer at holdingselskapet med sine 40 prosent kan avgjøre hva som skal skje i Aker Solutions.
Aksjonæravtalen som fulgte med opprettelsen av holdingselskapet forutsetter at de tre eierne er enige om alle nærstående transaksjoner. De transaksjoner som ble gjort i forrige uke er åpenbart nærstående, men verken Wallenberg eller staten var tatt med på råd på forhånd.
Det er denne arrogansen fra Akers side som har utløst næringsministerens irritasjon samtidig som det hindret saken å bli behandlet i styret for Aker Holding.
Etter påske
Ryddearbeidet på det juridiske og finansielle området vil pågå hele påsken mens den politiske ferien neppe varer så lenge etter påske.
Aker har over 11.000 ansatte i Norge og regjeringens fremste oppgave i øyeblikket er å styrke norsk eksportindustri hvor Akers virksomhet er blant de aller viktigste.
- Nettopp fordi Aker er så omfattende og fordi vårt hovedmål nå er å hindre ledighet, er det så viktig at Aker Holding fungerer slik Stortinget vedtok, sier Brustad til NTB.
Hun sier den oppryddingen departementet har iverksatt allerede har avklart mye, men understreker hvor viktig det er at reglene følges, spesielt i en tid da alle krefter settes inn for å sikre norsk industri.